Útok na Mosul: Lži jako od Goebbelse, naštval se analytik nad článkem z Čech. A popsal situaci úplně jinak

18.10.2016 14:00

Zbrojní analytik a někdejší ředitel armádního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec se rozčílil nad článkem serveru Aktuálně.cz, kde Marek Hudema spekuluje o tom, že bitva o Mosul je koncem Islámského státu, ale zároveň může rozpoutat občanskou válku. „Nevím, jestli se mám smát, brečet, mávnout nad tím rukou nebo se vážně začít bát,“ uvádí.

Útok na Mosul: Lži jako od Goebbelse, naštval se analytik nad článkem z Čech. A popsal situaci úplně jinak
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Mosul je druhé největší irácké město a správní středisko provincie Ninive v severní části země v Kurdistánu

Štefec následně uvádí, že by jej zajímaly zdroje autorových vývodů. „Sám Joseph Goebbels by to totiž nesesumíroval lépe,“ podotýká. 

Myslí si, že nejdůležitějším důvodem pro sepsání této slátaniny, jež podle jeho názoru přebírá obsah i rétoriku amerického  tisku, je okamžitá potřeba nějak zdůvodnit voličům, proč budou umírat tisíce vojáků a civilistů. „Jenom proto, aby západní propaganda mohla prezentovat na pozadí ruských vojenských, politických a ekonomických úspěchů v blízkovýchodním regionu aspoň nějaký paběrek pinožení ‚spojenců‘ v okupovaném Iráku s tím, že jimi způsobené ‚vedlejší ztráty‘ budou jen jakýmsi drobným stínem na jinak veleúspěšné operaci, zatímco mrtví civilisté, kteří zemřeli v důsledku operací regulérní syrské armády, podporované ruskými leteckýcmi silami u Aleppa, jsou ‚válečné zločiny‘,“ zmiňuje Štefec.

Anketa

Kdybyste byli Miloš Zeman, na koho byste politicky spoléhali?

hlasovalo: 2673 lidí

Podotýká také, že rozumí tomu, že je třeba propagandisticky nějak ‚přerazit‘ fakt, že USA a jejich spojenci na Blízkém výcohodě utrpěli totální fiasko. „USA ztratily nejen kontrolu nad vojenskou a politickou situací a jejím vývojem, ale zejména schopnost dosahovat svých cílů a prezentovatelných výsledků. Proto se připravuje tento ‚grandiózní‘ útok na Mosul, jehož se má podle informací The Financial Times na straně ‚hodných kluků‘ zúčastnit vedle 30.000 iráckých vojáků i cca 50.000 Kurdů a příslušníků tzv. ‚šíitských milicí‘, což jsou v podstatě nájemní žoldáci, plně srovnatelní s ‚partičkou“ bojovníků ISIS,“ dodal. Konstatuje také, že na zhruba tři prapory bojovníků Islámského státu útočí přibližně pět divizí spojeneckých vojsk. 

„Co to naznačuje? Především velmi nízkou bojeschopnost útočících vojsk, neschopných učit se z minulých bitev – třeba z té o Fallúdžu. Dále nás to připravuje na očekávané velmi vysoké ‚kolaterální‘ a ‚náhodné‘ ztráty,“ podotýká závěrem s poukazem na zmatky mezi nevycvičenými muži.

„Počty mrtvých obyvatel města i vlastních bojovníků se budou zřejmě počítat na tisíce – když to půjde dobře, a to jak v důsledku špatně koordinovaného bombardování a dělostřelecké palby, tak v důsledku lokálních bojů, kdy útočící jednotky budou prostě střílet na vše, co se pohne,“ dodal.

O definitivním konci Islámského státu má Štefec určité pochybnosti. „IS je totiž v podstatě neuchopitelná vojenská organizace s necentralizovaným vedením a řídicí strukturou, podporovaná štědře z nabožensky či ideologicky spřízněných zemí. Je rozptýlen po podstatných částech území Iráku, Sýrie, obecně značné části Středního východu a dnes i západní Evropy. Proto tvrdit, že dobití Mosulu znamená jeho konec, může jen skutečný hlupák, který si navíc neuvědomuje, co vlastně ten článek znamená,“ řekl. Zároveň nechápe, proč by dobytí Mosulu mělo odstartovat další kolo občanské války. 

„Obávám se, že článek nás má připravit na to, že v rámci této operace dojde k provokacím vůči Rusku. USA se zřejmě budou snažit vytvořit situaci, kdy ruské prostředky PVO sestřelí letoun některého z evropských členů NATO. Zatáhnou tak EU do přímé konfrontace s Ruskem a samy mohou zůstat stranou,“ dodal se slovy, že text nás připravuje i na prudký nárůst proudu migrantů do Evropy. 

Původní text ZDE.

„Autor uvádí, že z Mosulu může během pár dnů uprchnout až 200.000 civilistů, kteří podle něj mohou zamířit do Evropy. Otázka je, proč by to dělali – Mosul přece bude osvobozen a logická reakce je držet se doma. Nebo mi něco uniká? Situace je každopádně velmi vyhrocená. USA ztrácejí kontrolu, Rusko s Čínou a Iránem naopak kontrolu získávají. Kobyla, která umírá, nejvíc kope. Počkáme a uvidíme. Podle některých odhadů se boj o město může táhnout měsíce. Docela tomu i věřím,“ uzavřel.

Celý příspěvek Jaroslava Štefce:

Tak nevím, jestli se mám smát, brečet, mávnout nad tím rukou nebo se vážně začít bát. Na Aktuálně.cz totiž vyšel pod jménem nějakého Pavla Hudemy, takto redaktora zahraniční rubriky Hospodářských novin, článek „Bitva o Mosul je koncem Islámského státu. Může ale rozpoutat občanskou válku“. Zajímaly by mě zdroje autorových vývodů.Sám Joseph Goebbels by to totiž nesesumíroval lépe.
Zřejmě nejdůležitějším důvodem pro sepsání této slátaniny, přebírající obsah i rétoriku amerického tisku, je okamžitá potřeba nějak zdůvodnit (nejen americkým) voličům, proč budou umírat tisíce vojáků a civilistů jenom proto, aby západní propaganda mohla prezentovat na pozadí ruských vojenských, politických a ekonomických úspěchů v blízkovýchodním regionu aspoň nějaký paběrek pinožení „spojenců“ v okupovaném Iráku s tím, že jimi způsobené „vedlejší ztráty“ budou jen jakýmsi drobným stínem na jinak veleúspěšné operaci, zatímco mrtví civilisté, kteří zemřeli v důsledku operací regulérní syrské armády, podporované ruskými leteckýcmi silami u Aleppa, jsou „válečné zločiny“.
Rozumím samozřejmě tomu, že je třeba propagandisticky nějak „přerazit“ fakt, že USA a jejich spojenci (což jsme pohříchu i my, ČR) na Blízkém východě utrpěli totální fiasko. USA ztratily nejen kontrolu nad vojenskou a politickou situací a jejím vývojem, ale zejména schopnost dosahovat svých cílů a prezentovatelných výsledků. Proto se připravuje tento „grandiózní“ útok na Mosul, jehož se má podle informací The Financial Times na straně „hodných kluků“ zúčastnit vedle 30.000 iráckých vojáků i cca 50.000 Kurdů a příslušníků tzv. „šíitských milicí“, což jsou v podstatě nájemní žoldáci, plně srovnatelní s „partičkou“ bojovníků ISIS. Tato síla se má vrhnout na Mosul, podle odhadů tajných služeb bráněný 3 až 8 tisíci džihádistů Islámského státu.
Suma sumárum, na cca tři prapory bojovníků Islámského státu útočí přibližně 5 divizí „spojeneckých vojsk“, podporovaných blíže neurčeným počtem „spojeneckých letadel“ (zřejmě včetně českých L-159 ALCA).
Co to naznačuje? Především velmi nízkou bojeschopnost útočících vojsk, neschopných učit se z minulých bitev (třeba z té o Fallúdžu). Dále nás to připravuje na očekávané velmi vysoké „kolaterální“ a „náhodné“ ztráty. Přeloženo do češtiny – útočící jednotky nejsou, a ani nemůžou být dobře koordinované a secvičené, zmatky mezi nevycvičenými muži, strach a stres vyvolají nepřiměřené reakce. Počty mrtvých obyvatel města i vlastních bojovníků se budou zřejmě počítat na tisíce (když to půjde dobře), a to jak v důsledku špatně koordinovaného bombardování a dělostřelecké palby, tak v důsledku lokálních bojů, kdy útočící jednotky budou prostě střílet na vše, co se pohne.
Podle autorem zmiňovaných, ale nejmenovaných „vojenských analytiků“ má tato „The mother of all battles“ znamenat definitivní konec Islámského státu. Možná v Mosulu, a to ještě s významnými výhradami. IS je totiž v podstatě neuchopitelná vojenská organizace s necentralizovaným vedením a řídicí strukturou, podporovaná štědře z nabožensky či ideologicky spřízněných zemí. Je rozptýlen po podstatných částech území Iráku, Sýrie, obecně značné části Středního východu a dnes i západní Evropy. Proto tvrdit, že dobytí Mosulu znamená jeho konec, může jen skutečný hlupák, který si navíc neuvědomuje, co vlastně ten článek znamená.
Pokud jsou síly útočící na Mosul v takové převaze a dobrých vztazích, jak se zde naznačuje, není sebemenší důvod proč by jeho dobytí mělo „odstartovat další kolo občanské války, do níž budou zataženy i světové velmoci“.
Obávám se, že článek nás má připravit na to, že v rámci této operace dojde k provokacím vůči Rusku. USA se zřejmě budou snažit vytvořit situaci, kdy ruské prostředky PVO sestřelí letoun některého z evropských členů NATO. Zatáhnou tak EU do přímé konfrontace s Ruskem, a samy mohou zůstat stranou.
Připravuje nás i na prudký nárůst proudu migrantů do Evropy. Autor uvádí, že z Mosulu může během pár dnů uprchnout až 200.000 civilistů, kteří podle něj mohou zamířit do Evropy. Otázka je, proč by to dělali – Mosul přece bude osvobozen a logická reakce je držet se doma. Nebo mi něco uniká? Situace je každopádně velmi vyhrocená. USA ztrácí kontrolu, Rusko s Čínou a Iránem naopak kontrolu získávají. Kobyla, která umírá, nejvíc kope. Počkáme a uvidíme. Podle některých odhadů se boj o město může táhnout měsíce. Docela tomu i věřím.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …