Útok na americký dolar! Ekonom píše, že to je vážné

04.10.2016 12:04

Nad tím, že o víkendu byla čínská měna juan přidána do koše hlavních světových měn, ze kterého MMF odvozuje hodnotu své měnové a účetní jednotky SDR, se na svém blogu na serveru Akuálně.cz zamýšlí ekonom Vladimír Pikora.

Útok na americký dolar! Ekonom píše, že to je vážné
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

V pozadí zařazení juanu do koše měn podle Pikory stojí politika. „Podle definice má být rezervní měna odvozena od tržních poměrů a má být výrazně používaná při finančních transakcích. To juan nesplňuje!“ píše Pikora v textu nadepsaném ,,Zničí Číňani dolar?".

Celý text je ZDE

Čína totiž stále velmi striktně kurz své měny řídí. Kurz měny přitom neřídí žádná instituce podobná centrální bance západního střihu; do procesu řízení vstupuje hned několik institucí. Ratingová agentura Fitch proto také uvedla, že neočekává změnu poptávky po juanu a nebude ani měnit jeho rating.

Pikora ale přiznává, že v každém případě to je pro Čínu úspěch. „I když jen papírový a politický,“ podotýká. Zajímavé podle Pikory také je, že juan bude mít v koši měn formujících SDR podíl 10,92 %. Podíl eura se ale v důsledku rozšíření koše sníží na 30,93 % z nynějších 37,4 %. Podíl dolaru se pak téměř nezmění. „Co nám to říká? MMF tak jasně naznačuje, že v jeho očích Evropa pod konkurencí Číny zmenšila svůj vliv, ale USA se drží,“ uzavírá Vladimír Pikora své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…