Útok na továrnu v Německu. Hlásí se k němu extrémní levice

05.03.2024 20:50 | Monitoring

Levicoví extremisté se přihlásili ke žhářskému útoku na sloup elektrického vedení v berlínské továrně na automobily Tesla. Továrna musela být v úterý brzy ráno evakuována a podle šéfů automobilky bude výroba pozastavena zřejmě až do konce týdne, uvedl list The Guardian.

Útok na továrnu v Německu. Hlásí se k němu extrémní levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

V dopise o 2 500 slovech, který byl zveřejněn v úterý, se k útoku přihlásila aktivistická skupina Vulkangruppe, která uvedla, že továrna, která ročně vyrobí asi 500 000 elektromobilů, spotřebovává přírodní zdroje i pracovní sílu a není ekologická ani udržitelná. „Sabotovali jsme Teslu,“ stálo v dopise zveřejněném na internetových stránkách Kontrapolis.info, který útok popisoval jako dárek k 8. březnu – Mezinárodnímu dni žen. „Tesla spotřebovává zemi, zdroje, lidi, pracovníky a na oplátku každý týden vyplivne 6 000 SUV, zabijáckých aut a monster trucků,“ uvedli aktivisté.

Na úterní tiskové konferenci šéfové Tesly uvedli, že škody jdou do stovek milionů eur a že kvůli nim bude výroba do konce týdne zastavena, uvedl list The Guardian.

Výpadek elektřiny postihl továrnu i okolní obce ve spolkové zemi Braniborsko. Továrna musela být v úterý brzy ráno evakuována.

Šéf společnosti Tesla Elon Musk napsal na X: „Buď jsou to ti nejhloupější ekoteroristé na Zemi, nebo loutky těch, kteří nemají dobré ekologické cíle.“

A dodal: „Zastavení výroby elektromobilů namísto vozidel na fosilní paliva ist extrem dumm,“ přešel k německému výrazu, který znamená „extrémně hloupý“.

Elektromobily jsou stále častěji terčem útoků ekologických aktivistů, zejména kvůli obavám, že jejich výroba vede k vyšším emisím než výroba automobilů se spalovacím motorem a že výroba a dobíjení baterií elektromobilů představují ekologickou zátěž. Při cílených útocích po celé Evropě včetně Německa byly elektromobilům propíchnuty nebo vypuštěny pneumatiky.

Na místní úrovni se hodně diskutovalo o vysoké spotřebě podzemní vody společností v regionu, který již několik let trpí suchem, a také o znepokojení nad množstvím lesů, které byly vykáceny, aby se uvolnilo místo pro tovární areál.

Braniborský sociálnědemokratický premiér Dietmar Woidke jejich čin odsoudil a označil jej za formu terorismu.

Michael Stübgen, braniborský ministr vnitra prohlásil, že soudní orgány „přísně potrestají“ ty, u nichž se zjistí, že stojí za sabotáží.

„Pokud se potvrdí prvotní zjištění, jedná se o perfidní útok na naši elektrickou infrastrukturu,“ řekl, který způsobil, že desetitisíce lidí byly „odříznuty od základních služeb a vystaveny nebezpečí“.

Policie uvedla, že o dopise, který byl podepsán „Agua De Pau“, což je název sopečné hory na Azorech, věděla, a uvedla, že prověřuje jeho pravost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …