Útok v Sýrii ukázal, že NATO a Rusové spolu mluví, píše deník. Zůstávají však nepříjemné otázky

16.04.2018 7:23

Pondělní MF Dnes hodnotí operaci v Sýrii. Prý to v podstatě byla operace k ničemu, po které byli spokojeni jak útočníci, tak napadení, tak Rusové. A proč to dopadlo právě takhle? Protože spolu vojáci mluví. Přesto zůstávají některé nepříjemné otázky.

Útok v Sýrii ukázal, že NATO a Rusové spolu mluví, píše deník. Zůstávají však nepříjemné otázky
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Raketový útok na syrský Damašek.

„Bombardování Sýrie dopadlo skvěle, jen bylo úplně k ničemu. Mohlo by se jmenovat operace Plácnutí do vody. Dopadlo skvěle proto, že nakonec byli všichni spokojeni, útočníci i napadení. Nejen proto, že nikdo nezahynul, nikdo vlastně nebyl poškozen, a bylo naplánované tak opatrně, že Západ se vlastně ani nemohl dostat do konfliktu s Rusy, z něhož byly obavy,“ píše pondělní MF Dnes, když hodnotí sobotní spojenecký útok na Sýrii, při kterém byla údajně zničena většina syrských zařízení schopná produkovat chemické zbraně.

Syřané mohou slavit v ulicích, protože se skoro nic nestalo a nikdo nezemřel, takže útok Spojených států může být hodnocen jako bezzubý. Američané, Britové a Francouzi mohou tvrdit, že ztrestali syrského prezidenta Bašára Asada. A Rusové mohou oslavovat, že jejich silná slova možná zabránila mnohem rozsáhlejšímu útoku v Sýrii. České přísloví říká, že se vlk nažral a koza zůstala celá.

Takhle mohlo všechno dopadnout především proto, že vojáci NATO a Ruska spolu mluví a krotí své šéfy, politiky, NATO a Rusové spolu možná komunikují víc, než přiznávají. A to je podle deníku vlastně dobře, protože to brání katastrofě.

Přesto po útoku zůstala jakási pachuť nebo možná nepříjemné otázky.

„Tou první je, nakolik zahraniční politika USA jen dohání ranní tweety Donalda Trumpa, jež vysílá v županu, když před rozbřeskem sleduje zprávy v televizi. Jeho konstatování, že „zvíře Asad zaplatí vysokou cenu“ zpětně nepostrádá lehkou ironii, protože za útok, který byl v podstatě k ničemu, zaplatily vysokou cenu, tedy v penězích, i tři spojenecké státy,“ pokračuje deník.

A nakonec je tu ještě jeden problém. Američané už nejsou jedinou světovou mocností. Nabízí se otázka, co by se stalo, kdyby se Čína začala chovat stejně jako USA a poslala své rakety na někoho, koho považuje za padoucha. Čína by mohla světu sdělit, že už nemůže přihlížet masakru, který v Jemenu rozpoutala Saúdská Arábie. A spustit útok. Kdo ví, co by se stalo pak. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…