Útoky na francouzskou policii. Ministr má řešení, zákaz pyrotechniky. Český právník si přisadil hláškou o migrantech

13.10.2020 16:42

Čtyřicítka útočníků v noci na neděli obléhala policejní stanici na pařížském předměstí Champigny-sur-Marne. Ozbrojenci na budovu zaútočili s kovovými tyčemi a pyrotechnikou. Dovnitř však nepronikli, a tak se vše obešlo bez zranění. Děje se tak přitom krátce poté, co byli nedaleko incidentu těžce zranění dva policisté. Francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin proto uvažuje, že uvalí zákaz na zábavní pyrotechniku.

Útoky na francouzskou policii. Ministr má řešení, zákaz pyrotechniky. Český právník si přisadil hláškou o migrantech
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci generální stávky ve Francii se na mnoha místech odehrály bitky s policií. Tato je z Paříže, nedaleko náměstí Republiky

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí
Policejní stanice, která se ocitla pod palbou útočníků, byla za poslední dva roky obléhána již potřetí.

Útok skončil poškozením objektu stanice a zaparkovaných policejních aut. „Byl to organizovaný útok asi 40 lidí, kteří se chtěli prát. Posledních pár dní tu panovalo napětí u skupiny obyvatel, která se pouští do bitek s policií. Panuje tady protipolicejní nálada. Nebyli jsme daleko od katastrofy,“ řekl po útoku pro stanici BFM starosta Champigny Laurent Jeanne.

Podle francouzského ministra vnitra je útok spjat s prodejem drog, pro které je tato oblast, vzdálená jen patnáct kilometrů od centra Paříže, známá.

Záběry z organizovaného útoku na policisty:

Česká televize informovala, že v minulém týdnu na předměstí Paříže rovněž došlo i k dalšímu útoku, kdy byli vážně zranění dva policisté v civilu. „Podle jedné z verzí si útočníci údajně spletli tuto skupinu s nějakým gangem, který jim do teritoria přijel kvůli obchodu s drogami. Policisté ale tvrdí, že se představili a až poté se na ně útočníci vrhli, těžce je zranili a sebrali jim pistoli,“ informoval zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd o útoku, po němž jeden z napadených policistů skončil v umělém spánku v nemocnici.

Útok na policejní stanici pak již měl být promyšlený a šlo podle něj o jasnou agresi. Francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin proto uvažuje, že uvalí zákaz na zábavní pyrotechniku. Zástupci policejních odborů však chtějí další záruky a chystají se setkat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Mueheeeeeeee! Podle ČT je francouzský obchod s drogami mezi migranty tak zmatený, že chudáci migráči netušili, že napadli policii,“ okomentoval Šmídův vstup právník Tomáš Tyl. „Kam se hrabe Televarieté!“ připojil.

reklama

autor: rak

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…