Útoky na prezidenta jsou projevem všeobecné neúcty ke stáří. Já ho obdivuji, že to vydrží, říká režisér Jan Kačer

10.06.2017 9:12

Režisér Jan Kačer je roztrpčený z toho, že si česká společnost příliš neváží starých lidí. Dobře je to vidět třeba na tom, jak média píší o prezidentu Miloši Zemanovi. Novináři prý na hlavu státu neustále útočí.

Útoky na prezidenta jsou projevem všeobecné neúcty ke stáří. Já ho obdivuji, že to vydrží, říká režisér Jan Kačer
Foto: Petr Novák, Wikipedie
Popisek: Herec a režisér Jan Kačer

Podle režiséra Jana Kačera sice nelze souhlasit se vším, co dělá prezident Miloš Zeman, ale to, jak na prezidenta neustále útočí média, je prý nepřijatelné.  

„Ze sdělovacích prostředků se dozvídám jen to negativní. Prezident jede do Číny a jeho cesta není popsána na prvních stránkách, jak by se u státní návštěvy slušelo, a co se doopravdy dojednalo, se dočtu na páté straně, a to s patřičným úšklebkem. Tímhle neustálým opakováním negací se vytváří obraz člověka, který je podle mě naprosto neadekvátní,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny Kačer.

Režisér prý zná prezidenta dlouho. V roce 1989 ho vnímal jako člověka, který kriticky viděl tehdejší společnost a nebal se o tom mluvit. Jeho projevy byly prý projevy inteligentního člověka. Jenže dnes může prezidenta ovlivňovat i to, že se v pozici nejvýše postaveného politika cítí osamělý.

„Myslíte si, že ti lidé, kteří jsou těsně pod ním, ho mají rádi? Já si to nemyslím. Na koho se má obrátit? Kam se podívat? Kam se hne, tam se na něj všichni vrhají. Do jisté míry ho obdivuji, že to vydrží. Z vlastní zkušenosti vím, že soustředěný tlak médií na jakkoli silného člověka může vést k tomu, že se začne deformovat a měnit. V žádném případě mu to nemůže pomoci. A to, co se děje s prezidentem? Já si nepamatuju, že by o něm někdo prohlásil slušné slovo,“ kritizuje Kačer.

A vůbec nejhorší prý je, kolik sprostoty padá na Zemanovu hlavu. Režisér věřil, že žije ve slušné společnosti, ale ke slušné společnosti nepatří posměch na adresu „nemocného starce“. Přitom i dnes prezident nemluví špatně. Ani známá scénka na Hradě s premiérem Sobotkou a prezidentem, který na něj mával hůlkou, nebyla tak hrozná, jak píší média. Kačerovi se zdálo, že se ztrapnil Sobotka a podle klesajících preferencí ČSSD si to myslí řada lidí. Noviny sice psaly, že Zeman Sobotku ponížil, jenornže noviny píšou ledacos.

„Pokud ho někdy vidím, jak mluví, jsem většinou překvapen, že nemluví tak blbě, jak jsem byl dopředu upozorněn. Ale je už předem jasné, jak o něm budou média informovat. Už teď se píše, že pustil Jiřího Kajínka na svobodu, aby získal volební body. Přitom to může být jinak. Prezident je hodně vysoko postavený, třeba má díky tomu informace, které my ani nemáme. Mohl vědět, proč ho pouští. To, že mu za pravdu dává dlouholetý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, už se nikde nenapíše,“ zlobí se Kačer.

Na Zemanovi oceńuje, že se ani dnes nebojí říkat věci, které mohou být některým lidem proti srsti. Nestojí totiž o prezidenta, který bude uhlazený, bude se snažit zavděčit všem a proto se raději nebude k tomu či onomu vyjadřovat, aby si to u někoho nerozházel.

„Nechtěl bych ho mít úhledného. Nechci člověka, který se jen dobře vyjímá na známkách, nikdy se neplete a nemá polemické názory. Nemá to být někdo, kdo všechno pouze odkývá. Já jsem Miloše Zemana nevolil, ale když ho národ volil, tak snad předpokládal, že bude vyhraněný, polemický, ješitný. Copak existuje politik, který není ješitný? Dobře, současný prezident má rád bonmoty, které se mnohdy nevyvedou. Ale na druhou stranu: kdybychom vzali jeho konkrétní prohlášení, mám takový pocit, že se moc nemýlil,“ uzavírá rozhovor Kačer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…