Utrpení ve světě roste. Šéfové OSN a Červeného kříže se sešli a sepsali k tomu prohlášení

02.11.2015 18:37

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun a prezident Mezinárodní komise Červeného kříže Peter Maurer vydali společné prohlášení, ve kterém varují před dopady současných konfliktů na životy běžných lidí. Je třeba začít jednat a zesílit naše snahy v boji s lidským utrpením.

Utrpení ve světě roste. Šéfové OSN a Červeného kříže se sešli a sepsali k tomu prohlášení
Foto: OSN
Popisek: OSN

Vrchní představitelé OSN a Červeného kříže vydali společné varování ohledně současné situace ve světě. Zdůrazňovali v něm důležitost mezinárodního humanitárního práva, které nás má ochránit před chaosem a nestabilitou.

Pan Ki-Mun a Peter Maurer apelují na všechny země, aby se snažily najít „udržitelná řešení konfliktů“ a provedly je. Země by podle nich měly dělat všechno pro dodržování práva a v případě jejich nedodržení podniknout vyšetřování a hnát viníky před spravedlnost.

„Odsoudit ty, kteří vážně porušují mezinárodní humanitární právo, například úmyslnými útoky na civilisty a civilní infrastruktury,“ uvádějí ve varování.

Připomínají také, že každý má mít přístup ke zdravotní a humanitární pomoci a země mají „ochraňovat a pomáhat vysídleným lidem a uprchlíkům, zatímco ti jsou na útěku před nejistotou, a pomoci jim najít dlouhodobé řešení a zároveň podporovat hostitelské země a komunity“.

Ve varování také stojí, že by se měly v obydlených oblastech přestat používat výbušniny.

Celý text zde.

„Málokdy jsme předtím byli svědky takového množství lidí v pohybu, tolika nerovnováhy, tolika utrpení,“ řekl Maurer. „V ozbrojených konfliktech v Afghánistánu, Iráku, Nigérii, Jižním Súdánu, Sýrii, Jemenu a jinde bojovníci pohrdají základními stavebními kameny lidskosti. Každý den slyšíme o civilistech, kteří jsou zabiti či zraněni v rámci porušování zcela základních pravidel mezinárodního humanitárního práva, a k tomu zcela beztrestně. Nerovnováha se šíří. Utrpení roste. Žádná země nezůstane netknutá.“

„Tváří v tvář této řvavé nelidskosti se jí svět postavil ve znepokojující paralýze,“ řekl Pan Ki-mun. „To bagatelizuje celý smysl bytí OSN. Svět musí znovu potvrdit svou lidskost a dodržet své závazky plynoucí z mezinárodního humanitárního práva. Dnes mluvíme jako jeden hlas a apelujeme na všechny státy, aby podnikly okamžité kroky k ulehčení vážné situace občanů.“

Dále připomněli, že jsme svědky největšího pohybu lidí od druhé světové války. „Konflikty se prodlužují, což znamená, že mnohé z vysídlených lidí čekají dlouhá léta daleko od domova."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…