Útvar pro boj proti praní špinavých peněz bude zřejmě samostatný

21.03.2016 11:27

Finanční analytický útvar Ministerstva financí se zřejmě stane samostatným správním úřadem nezávislým na ministerstvu. Počítá s tím novela zákona proti praní špinavých peněz, kterou dnes schválila vláda. Informoval o tom mluvčí vlády Martin Ayrer. Návrh novely rovněž reaguje na nové směrnice EU a zřizuje rejstřík skutečných vlastníků právnických osob. Novelu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Útvar pro boj proti praní špinavých peněz bude zřejmě samostatný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Důvodem změny jsou podle předkládací zprávy doporučení výboru Moneyval Rady Evropy, který je součástí Finančního akčního výboru skupiny zemí G7. Podle výboru není FAÚ nezávislý a samostatný a nemá oddělený rozpočet od Ministerstva financí ČR.

„Na základě uvedeného se navrhuje zřídit samostatný Finanční analytický úřad jako správní úřad v podřízenosti Ministerstva financí. Jako organizační složka státu bude součástí rozpočtové kapitoly Ministerstva financí a samostatnou účetní jednotkou,“ uvedlo MF.

Ředitel jako vedoucí státního úřadu by měl být jmenován ministrem financí na základě výběrového řízení podle zákona o státní službě. „Předpokládá se přitom, že ředitel i většina zaměstnanců úřadu (mimo ´provozních´ pracovníků) by byli státními zaměstnanci a podléhali tak zákonu o státní službě,“ uvádí dále materiál. Návrh na jmenování ředitele vládou odporuje podle materiálu služebnímu zákonu.

Spolu s osamostatněním útvaru počítá návrh s navýšením pracovníků FAÚ o polovinu. Nyní je v útvaru podle materiálu 42 tabulkových míst. „Pro nově zřízený útvar je zvažována varianta, že by byl úřad posílen o skutečnou optimální potřebu, která představuje nových 20 zaměstnanců, tedy posílení o zhruba polovinu. Z tohoto počtu je třeba počítat se sedmi pracovníky pro ‚týlové‘ zabezpečení, zejména však nyní z provozních důvodů je nutné posílení analytického oddělení, kontroly a mezinárodněprávního oddělení,“ uvádí materiál.

Finanční analytický útvar se zaměřuje zejména na boj proti praní špinavých peněz, proti financování terorismu a odhalování toků peněz spojených s korupcí. Přijímá kvůli tomu informace o podezřelých obchodech. Loni v červnu podepsal prezident Miloš Zeman novelu, podle které je FAÚ nově kontrolován sněmovní komisí.

Útvar loni zajistil z podvodných transakcí 5,54 miliardy korun. Objem zajištěných prostředků spojených s korupčním jednáním, praním špinavých peněz, daňovými podvody či financováním terorismu tak byl rekordní a o téměř 360 milionů korun vyšší než za předešlé dva roky dohromady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …