Už ani korunu Agrofertu, žádala ODS. Ale neuspěla

09.07.2019 16:24

Opoziční ODS neprosadila sněmovní debatu o vyplácení dotací firmám ze skupiny Agrofert. Dolní komora neschválila návrhy občanského demokrata Ivana Adamce, aby se o záležitosti debatovalo dnes, nebo ve čtvrtek. Občanští demokraté chtěli, aby Sněmovna zavázala Ministerstvo průmyslu a obchodu k tomu, aby proplácení příspěvků společnostem z holdingu zastavilo.

Už ani korunu Agrofertu,  žádala ODS. Ale neuspěla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Agrofertu na pražském Chodově

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí uvedl, že MPO nemůže posuzování žádostí o proplacení dotací zastavit, protože by tím resort riskoval soudní spory, ať už by tak postupoval u jakékoli firmy. S tím nesouhlasí Piráti.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jde o ukázku střetu zájmů, který nemá teoretickoprávní nebo čistě politický rozměr, ale má i rozměr ekonomický. „Musí být jasné každému soudnému člověku, že pokud Evropská unie peníze neproplatí, budou vyplaceny ze státního rozpočtu, to znamená z peněz daňových poplatníků. Všichni tušíme, že se tam ty peníze zpátky nevrátí,“ uvedl na tiskové konferenci před schůzí Sněmovny.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) na začátku června oznámil, že nebude proplácet dotace holdingu Agrofert od února 2017, kdy je premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů kvůli platnosti novely o střetu zájmů. Od té doby fond proplatil projekty za 63 milionů korun. Podle ředitele SZIF Martina Šebestyána šlo o opatření z důvodu předběžné opatrnosti k auditní zprávě Evropské komise. Pirátský předseda Ivan Bartoš oslovil dalších osm úřadů a požádal je, aby stejně jako SZIF zastavily proplácení dotací Agrofertu.

Například hnutí STAN stejně jako poslanci dalších opozičních stran zařazení mimořádného bodu podpořilo. Předseda hnutí Vít Rakušan připomněl, že Ministerstvo zemědělství vyplácení dotací na rozdíl od Ministerstva průmyslu zastavilo. „Přístup ministerstev by měl být jednotný. Pokud není, pak chceme vysvětlení,“ řekl na tiskové konferenci. Vyplácení peněz Agrofertu kritizoval. „Jsou to peníze daňových poplatníků, které dotují byznys premiéra,“ podotkl Rakušan. Lidovci se podle předsedy Marka Výborného chtějí na věc ptát ministra průmyslu při čtvrtečních interpelacích.

Podle Havlíčka by pozastavením proplácení dotací Česko riskovalo, že se dotčený subjekt bude soudit. S tím Bartoš nesouhlasí. Podle něj je například v dokumentech, kterými je definováno proplácení dotací v Operačním programu Podnikání a inovace a konkurenceschopnost (OP PIK), zcela jasně řečeno, že dotace mohou být pozastaveny, pokud je důvodné podezření, že není dodržována česká legislativa či evropské nařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…