Už budu končit. Schwarzenberg chystá odchod z politiky

07.03.2015 10:20

Už to vidím před sebou, že budu končit v nějaké dohledné době. Nemá smysl přesluhovat, řekl dnešní MF Dnes předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Jméno toho, kdo by jej měl nahradit, ale sdělit odmítl s tím, že to musí říct sama strana. "Jsou tu dva až tři možní nástupci, a až bude aspoň jeden zcela v pořádku, odejdu," řekl.

Už budu končit. Schwarzenberg chystá odchod z politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Na otázku, kdy by k tomu mohlo dojít, uvedl, že "někdy v příštích letech“. "Novináři nebudou prvními, kterým to řeknu. Nejdříve to řeknu vlastní straně. Pochopte to,“ poznamenal.

Koalice s ANO by byla pro TOP 09 zničující

Odmítl také možnost, že by TOP 09 šla do koalice s hnutím ANO. "Protože když se podívám, jak zachází s nynějším svým hlavním koaličním partnerem, který je víceméně stejně silný jako on, umím si představit, jak by přistupoval k podstatně silnějšímu partnerovi,“ uvedl s tím, že taková koalice by byla pro TOP 09 zničující.

Nevím, zda se Kmoníčkovi podaří získat důvěru amerických partnerů

Podle informací listu se má stávající ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček stát velvyslancem v USA. Schwarzenberg ohledně toho ale vyjádřil pochybnosti, zda se mu podaří "získat důvěru amerických partnerů“. "Má za sebou svou minulost, svého času se angažoval v Iráku. Může tu být nedůvěra,“ konstatoval. Na druhou stranu si nemyslí, že by americká strana mohla Kmoníčkovo jmenování zablokovat. A dokonce Kmoníčka pochválil: "Jeho inteligence je tak velká, že podle mého soudu bude velvyslaneckou práci odvádět dobře,“ prohlásil Schwarzenberg.

Merkelová pro mě není stoprocentní autorita

Opět se také vyslovil pro dodávky zbraní Ukrajině. Ukrajinci by pak prý byli "alespoň v trošku lepší pozici v situaci, kdy čelí elitním oddílům ruské armády“. Na námitku, že vyzbrojování Ukrajiny odmítá i německá kancléřka Angela Merkelová, pak Schwarzenberg reagoval slovy: "Německá kancléřka je zajímavá politička, ale není pro mě stoprocentní autorita. Člověk musí někdy používat vlastní rozum.“

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…