Už dva roky je prezidentem Karel Schwarzenberg... zasnil se novinář Jiří Peňás a sepsal tuto ,,pohádku"

27.01.2015 8:35

Redaktor a komentátor Lidových novin Jiří Peňás si představil (s notnou dávkou nadsázky), jak by to vypadalo, kdyby před dvěma roky vyhrál prezidentské volby předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Komentátorovými slovy: kdyby zvítězil zdravý rozum, který říká, že je lepší, když člověk trochu šišlá a spí, než když se potácí a mluví jako hulvát. Byť by se tu prý našli jeho odpůrci, prezident by nedělal zemi ostudu, ale činil by ji vlídnější, než ve skutečnosti je.

Už dva roky je prezidentem Karel Schwarzenberg... zasnil se novinář Jiří Peňás a sepsal tuto ,,pohádku"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

V prezidentských volbách zvítězil dle Peňáse zdravý rozum a pocit, že by se již národ neměl nechat oblbovat. Miloši Zemanovi prý zlomilo vaz, když v druhém kole vytáhl sudetskou kartu. To si prý i lidi na Moravě začali klepat na čelo, že „tróby z nich nikdo dělat nebude a že to temu Karlovi hodí“. „Ach, bylo to dojemné... Ještě teď mi přeběhne mráz po hřbetu, když si vzpomenu na tu chvíli, když Karel „zpíval“ hymnu, a přestože jeho zpěv byl příšerný, přišlo se na to, že umí ještě další tři sloky,“ zavzpomínal Peňás.

Po dvou letech se prý ukazuje, že Karel Schwarzenberg je klidný, vyrovnaný a pocit bezpečí navozující prezident. „Neplete se zbytečně do věcí, do kterých nemá, tam, kde je to vhodné, působí jako sedativum. Do Lán za ním jezdí školní výpravy a on je provází po oboře (na vozíku) a vykládá jim o zvěři, o níž ví vše. Honitby a jiných trochu problematických zálib již zanechal, což mu též zvedlo popularitu,“ píše Peňás v komentáři na serveru lidovky.cz.

Jeho projevy prý mívají dobrou stylistickou úroveň a je znát, že má na hradě logopeda. Často v nich používá obrazů z české historie, kterou údajně zná takovým způsobem, že chlapi v hospodě pod jeho vlivem zakládají spolky čtenářů Palackého. Ženám se zase líbí, jak bafá z dýmky a jak ráčkuje, ba zvykly si i na paní Schwarzenbergovou, která už dobře láme češtinu a v televizi má pravidelný pořad Pečeme štrůdl s charitou.

Schwarzenberga prý tolerují už i ti, kteří byli do poslední chvíle proti němu. Pomalu si totiž i oni připouštějí, že jeho základní vlastností je nadhled, klidná mysl a nezáludný vztah k lidem a ke světu. A to musí uznat, že není zas tak špatné. I levičáci se údajně tiše otřásají hrůzou z toho, že by došlo na ně a zvolil by se člověk, který nedávno v hovorech z Vysočiny proslul tak reakcionářskými výroky, že mu Klaus záviděl. Protože to ale prý jsou pokrytci, nikdy to nepřiznají. Pak jsou tady lidé zavilí a vzteklí ze své podstaty a ti vždy údajně budou tíhnout k negaci a zášti, těm ale není pomoci.

„Toho si už ale většina lidí nevšímá. Je docela spokojena se svým Karlem, který, přestože občas podřimuje, nedělá zemi ostudu, ale naopak ji činí vlídnější, než ve skutečnosti je,“ uzavírá Peňás.

Celý komentář k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…