Už dvacet let žijí Somálci ve Švýcarsku na dávkách a bez trvalého pobytu. Teď je chtějí vyhostit, ale nejde to kvůli dětem

09.09.2017 21:31

Švýcarský server 20min.ch přinesl příběh manželské dvojice ze Somálska, která do země hor a sýrů dorazila v roce 1997, ale dodnes se nenaučili zdejší jazyk a nenašli si práci. Žijí jen ze sociálních dávek. Není navíc nijak snadné vyhostit je ze země. Tady je důvod.

Už dvacet let žijí Somálci ve Švýcarsku na dávkách a bez trvalého pobytu. Teď je chtějí vyhostit, ale nejde to kvůli dětem
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Somálští manželé už brzy oslaví dvacet let života ve Švýcarsku. Žijí v kantonu Vaud, kde se mluví především francouzsky, ale somálští manželé se za těchto dvacet let nebyli schopní francouzsky naučit. Dodnes tento jazyk neovládají, přestože jim místní úřady v minulosti zaplatily kurzy francouzštiny. Kvůli tomu, že neovládli jazyk, nenašli práci a žili z dávek. Po celou dobu žili v zemi jen na dočasné povolení.

Pokud jde o dávky, které rodina získala, server dodává, že jen za 3 roky činil příjem rodiny 130 tisíc švýcarských franků, v přepočtu asi 2 990 000 korun.  

Celý článek ve francouzštině naleznete zde

Teď si zažádali o trvalejší povolení k pobytu, ale soud kantonu Vaud jim toto povolení zamítl. „Pár neučinil dost pro to, aby se zapojil do hospodářského a společenského života ve Švýcarsku,“ zdůvodnil svůj verdikt soud. Dvaašedesátiletý muž již pobírá od roku 2014 invalidní důchod a osmapadesátiletá žena sociální dávky.

Na přípúad ParlamentníListy.cz upozornil tamní novinář Alimuddin Usmani. Manželé si zažádali o trvalejší povolení pobytu s tím, že jejích šest dětí už mají švýcarské pasy a jsou naturalizované. Soudce to však neobměkčilo. Jenže právě díky oněm šesti naturalizovaným dětem není snadné manžele ze země vyhostit. Mohou ve Švýcarsku dál žít na dočasné povolení vydávané sociální správou. Toto povolení dostali poprvé v roce 1999. V zemi jsou sice od roku 1997, ale až do roku 1999 žili v zemi bez povolení.

VÍCE ČESKY ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…