Už i Zeman podlehl nátlaku západních válečníků, lituje Petr Hájek. A připomíná skutečně nečekaný návrh od lidovců

06.09.2014 13:13

Petr Hájek na svém serveru Protiproud komentuje poslední vývoj v rusko-ukrajinské krizi. Zatímco se na Ukrajině pomalu naplňuje ruský mírový plán, Západ se chystá na horkou válku, o čemž svědčí i dohoda o zřízení jednotek rychlého nasazení. A prezident Miloš Zeman prý na summitu NATO podlehl nátlaku. Jiní lidé dál odolávají. Hájek vyzdvihl jejich jména.

Už i Zeman podlehl nátlaku západních válečníků, lituje Petr Hájek. A připomíná skutečně nečekaný návrh od lidovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

„Zřejmě nejsmutnější příběh ze summitu NATO napsal Miloš Zeman. Nejprve se jako jediný postavil do hlasité opozice. Řekl po pravdě, že žádné důkazy o účasti Ruska na bojištích na východní Ukrajině nemá. Spolkl urážky, které na něj – a tedy na celou Českou republiku – vystřelil švédský ministr zahraničí. Nakonec zařadil zpátečku a ukázněně se vrátil ,do tvaru'. ,Ukrajina čelí ruské agresi,' řekl ve svém závěrečném vystoupení,“ posteskl si Hájek.

Obratem však dodává, že by bylo příliš laciné na Zemana útočit. Ještě z doby, kdy působil v nejvyšší politice po boku exprezidenta Václava Klause, si pamatuje, jak tvrdé vyjednávání občas probíhá, jak nevybíraví umí „spojenci“ být. Sám to zažil ohledně Lisabonské smlouvy.

Celý komentář Petra Hájka ZDE

Slepota v ukrajinském případě

Hájek si ale všímá ještě jedné věci. Dokonce i ve vládní KDU-ČSL se objevují jedinci, kteří pochybují o správnosti postupu Západu na Ukrajině. Josef Hanulík, člen OV KDU-ČSL z Jeseníku, zaslal předsedovi strany Pavlu Bělobrádkovi otevřený dopis, v němž dává jasně najevo, že by sankce měly být namířeny proti Ukrajině, a ne proti Rusku. V této souvislosti připomíná např. hořící dům v Oděse.

„Nevnímat všechnu tu hrůzu ukrajinských událostí vyžaduje notnou dávku slepoty, případně ignorantství, nebo je člověk přímo angažován ve službách nepřátelské mocnosti! Chci stále věřit, že většina členů naší strany zcela neztratila soudnost a schopnost základního rozlišení v tom, kdo je zde padouch a kdo zase hrdina!“ píše v dopise Hanulík.

A Hájek dodává, že zasláním takovýchto řádků projevil člen lidovecké strany notný kus odvahy. Otázkou je, zda mu budou hlavní média vůbec věnovat pozornost. Tím ale projevy podpory Putinovi nekončí. Svědčí o tom i další dopis, a to od holandského vědce Ceese Hamelinka. Dopisem se obrátil přímo na Putina a omluvil se mu za počínání holandské vlády.

„Vážený pane prezidente Putine, přijměte, prosím, omluvu za naši vládu a naše média jménem spousty Holanďanů. Fakta o letu MH17 se ve snaze znectít Vás a Vaši zemi překrucují,“ začíná otevřený dopis. Mimo jiné se zde dočteme i to, že Západ vycvičil síly, které následně provedly revoluci na Ukrajině. Vědec také píše, že vkládá naděje do Putinovy moudrosti.

Na závěr Hájek dodává, že projevení vlastního názoru, osvobození se od strachu v této věci je podmínkou svobody. Osvobodit se přitom není snadné, zvláště vzhledem k mediálnímu tlaku, který je na nás podle Hájka vyvíjen.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …