Už i ti nejhloupější vítači vidí, že migranti chápou lidskost jako slabost, upozorňuje Robejšek

29.08.2020 8:30

Za pár dní uplyne pět let od momentu, kdy německá kancléřka Angela Merkelová nechala otevřít německé hranice a vpustila do země statisíce migrantů a uprchlíků z Blízkého východu, ale i z Afriky. Analytik Petr Robejšek se jal bilancovat, k čemu rozhodnutí kancléřky Merkelové Německo dovedlo. Už i ti nejhloupější vítači podle Robejška vidí, že otevřít hranice nebyl nejlepší nápad.

Už i ti nejhloupější vítači vidí, že migranti chápou lidskost jako slabost, upozorňuje Robejšek
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Robejšek

Německá kancléřka Angela Merkelová se jako dcera teologa chtěla i v migrační krizi držet křesťanských hodnot a chtěla pomoct lidem zasaženým válkou v Sýrii. Ale s uprchlíky ze Sýrie dorazili migranti z Pákistánu, z Afghánistánu, ale i z Afriky. A řada z nich si lidskost Angely Merkelové vyložila po svém.

„Rozhodnutí pomoci utečencům se zakládá na víře, že hodnoty lidskosti platí všude a pro všechny stejně. Ale po pěti letech vidí i ti nejhloupější vítači, že lidé, kteří do Evropy utíkají před brutalitou své vlastní civilizace, a tedy i před vlastními válkami, nemohou lidskosti Evropanů porozumět. Buď o tom, proč jim vlastně Evropané pomáhají, vůbec nepřemýšlejí, nebo si jejich soucitnost vykládají jako slabost, hloupost, špatné svědomí či strach. Nenapadne je, že by mohli být ‚něco dlužni‘. Ale v západní kultuře je pomoc neoddělitelná od vděčnosti obdarovaného,“ napsal Robejšek v komentáři pro sobotní MF Dnes.

Lidem, kteří chápou lidskost jako slabost, je podle Robejška třeba se postavit a dát jim najevo, že nebudou zneužívat dobroty druhých. 

Německo teď na integraci migrantů a uprchlíků do společnosti vydává, podle Robejška, asi 100 miliard eur ročně. Pracující Němci financují z daní lidi neproduktivní a je prý otázka, jak dlouho to budou Němci ještě snášet. Merkelová si je, podle Robejška, vědoma toho, že trpělivost Němců není nekonečná, takže uzavřela dohodu s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem, kterému platí za to, aby migranty držel v Turecku.

Jenže to má háček.

Když se turecké válečné lodě pohybují ve vodách, které Řecko považuje za své, Německo se drží zpátky, protože musí kalkulovat s tím, že kdyby se ozvalo, Erdogan zase otevře hranice a pošle uprchlíky do Evropy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…