Už je jasnější, kdo povede Generální inspekci bezpečnostních sborů. Nový ředitel se jmenuje...

04.12.2015 11:25

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) byl měl vést nynější náměstek Michal Murín.

Už je jasnější, kdo povede Generální inspekci bezpečnostních sborů. Nový ředitel se jmenuje...
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Poslancům z bezpečnostního výboru to dnes oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Murín vystřídá v čele inspekce Ivana Bílka, který rezignoval s koncem listopadu.

O propuštění ze služebního poměru požádal Bílek premiéra už dříve, po vypuknutí údajně korupční kauzy Vidkun týkající se podnikatelů a policistů v Olomouckém kraji. Murín je od prosince pověřen řízením inspekce.

GIBS se zabývá prohřešky a trestnými činy policistů, celníků a příslušníků vězeňské služby a je samostatným bezpečnostním sborem. Ředitele inspekce jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru. Kabinet záležitost projedná v pondělí.

Plukovník Murín je v inspekci od loňského června náměstkem pro trestní řízení. Před příchodem na GIBS působil hlavně ve Středočeském kraji. Byl šéfem odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl šéfem policejního oddělení Praha-západ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…