Už je ohrožená demokracie, vzteká se Šafr s Fendrychem. Babišovi voliči, nečtěte

02.04.2020 14:26

Komentátor Martin Fendrych na serveru Aktuálně.cz vyjádřil obavy, že kvůli pandemii COVID-19 je ohrožena svoboda a je nutné ji hlídat. „Babiš není Havel, vidí se v Orbánovi,“ uvedl. Své obavy vyjádřil na serveru Forum24.cz i jeho šéfredaktor Pavel Šafr.

Už je ohrožená demokracie, vzteká se Šafr s Fendrychem. Babišovi voliči, nečtěte
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš

Kašlat na svobodu se krutě nevyplácí. To zdůrazňuje Martin Fendrych ve svém komentáři. Reaguje tak na slova některých lidí, kteří v souvislosti s koronavirem uvádějí: „Kašlu vám na svobodu, já chci přežít, dělají to dobře.“ Sám Fendrych nepochybuje, že nouzový stav bude na návrh vlády o další měsíc prodloužen.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí

„Ve společnosti je cítit velký strach z COVID-19. Místní občané jsou navíc ve strachu trénovaní, bojí se rádi a často. Stačí vzpomenout na český děs z lidí (dokonce i dětí), kteří utíkají před válkami, terorismem nebo smrtí hlady,“ uvádí Fendrych. Podle jeho slov bychom však měli být velmi ostražití, neboť Andreji Babišovi chutná moc. 

„On je politik nového střihu, populistický miliardář, pro něhož téma svobody a demokratických principů nehraje zásadní roli. Spíš mu překáží. Vzpomeňme útoky na Senát jako zbytečnou instituci, na debaty ve Sněmovně, které považuje za žvanění, na veřejnoprávní i jiná nebabišovská a nezemanovská média, ale taky na občanskou společnost a neziskové organizace,“ varuje Fendrych i před tím, že Babiš obdivuje maďarského premiéra Viktora Orbána. „Ten si nechal v Maďarsku odsouhlasit zákon, podle něhož může za nouzového stavu vládnout bez parlamentu, prostřednictvím dekretů. Ty mají stejně jako nouzový stav časově neomezenou platnost. Do klíčových státních a soukromých podniků Orbán vyslal vojáky, údajně aby hlídali hladký provoz,“ poznamenal Fendrych.

V té souvislosti poukazuje i na dokument z pera Ministerstva obrany, kdy šéf resortu Lubomír Metnar navrhl, že v případě neakceschopnosti Parlamentu by krizové rozhodování přešlo na vládu. Následně se pak všichni dušovali, že jde o starý návrh.

„Nákaza se jeví jako značné riziko pro demokracii. Pro občany byly, až na výjimky, uzavřeny hranice. Roman Prymula mluvil o měsících až dvou letech izolace. Šílené, jsme stát Evropské unie, odříznutí by mělo těžko představitelné následky. Zakázáno je, opět až na výjimky, vycházení. Smí se do práce a domů, nakoupit, pomáhat, případně do parku či lesa. Krom rodin (matky a otcové s dětmi) smějí ven jen lidé po dvou. Zastaven provoz většiny obchodů, všech škol. Zakázáno shromažďování,“ popisuje Fendrych a ptá se, zda by to nešlo jinak – chytřeji. „I kdyby byl Babiš někdo jako Václav Havel, člověk, který za komunistů pro svobodu trpěl, bylo by to na pováženou. Babišovi ale značná část českých občanů nevěří. V klíčových momentech opakovaně lže. Neprobíhá žádná veřejná debata o omezeních, jež vláda nařizuje. Potlačovány jsou dopady na ekonomiku. Vidíme nový typ podlézavosti vůči komunistické Číně, jež nám prodává zdravotnický materiál a pokračuje s propagandou. Staví se do role spasitelky před koronavirem. Není vůbec jasné, jakou hmotnou odpovědnost stát ponese za nařízené restrikce. Nevíme, nakolik jsou přijatá opatření zákonná. A Sněmovna se zdá být utlumená, nečinná či málo činná,“ uzavřel Fendrych se svým varováním.

„Babišova vláda vede českou společnost do katastrofy a nesvobody,“ to konstatuje také komentátor serveru Forum24.cz Pavel Šafr. Podle jeho slov je návrh na prodloužení nouzového stavu o dalších třicet dní tou nejhorší možnou zprávou pro celou řadu odvětví ekonomiky i života společnosti. 

„Babiš se vytahuje, jak je Česko v boji s koronavirem nejlepší na světě. Omlouvá tím neskutečnou míru restrikcí a příkazů, která nemá v Evropě téměř obdoby. Pak tvrdí svým naivním voličům, jak nás celý svět obdivuje a kopíruje, a okázale posílá americkému prezidentovi Trumpovi video o tom, jak Češi porazili virus rouškami a jak se od nás mají Američané učit. Jsou to směšné pohádky pro dětinskou část národa,“ zmínil Šafr. Podle jeho slov však vládní zákazy a nařízení existenčně likvidují tisíce lidí a vláda nemá vůli uhradit v plné míře škody, které restrikcemi napáchala. Její almužny jsou směšné, dodává Šafr. A zdůrazňuje i to, že naše svoboda je nyní už napůl v troskách.

„Veřejnou scénu zcela ovládá herecký soubor Andreje Babiše, v němž je ministr zdravotnictví Vojtěch ukázkovým příkladem toho, jak se v demokracii člověk nemá stát ministrem. Nedostal se do své funkce jako politici v demokratických zemích, kteří sbírají podporu ve svém politickém proudu a prokazují kompetenci. Vybral si ho Babiš kvůli fyzickým předpokladům, aby okrášlil billboardy a vládní tým. Jako si třeba někdo vybírá koně,“ dodal Šafr závěrem. Podle jeho slov prohlášení třinácti států EU varujících před zneužíváním moci pod záminkou boje s epidemií a před potlačením základních evropských hodnot se netýká jen Maďarska, ale i Česka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…