Už je to deset let, co nás chrání švédské gripeny

25.04.2015 10:00

Před deseti lety, 26. dubna 2005, bylo do výzbroje českého vojenského letectva zařazeno prvních šest z celkem 14 stíhaček Jas-39 Gripen, které si armáda pronajala od jejich výrobce. Přes počáteční technické obtíže gripeny úspěšně nahradily dosluhující ruské „migy“ a loni na jaře podepsali zástupci České republiky a Švédska dohodu o prodloužení nájmu těchto letadel.

Už je to deset let, co nás chrání švédské gripeny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Letadlo (ilustrační foto)

Česko původně uvažovalo o koupi 24 gripenů. Kabinet premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) ale z finančních důvodů v září 2002 od nákupu stíhaček ustoupil a místo toho se švédsko-britským výrobcem vyjednal pronájem 14 kusů těchto strojů na dobu deset let. Prvních šest gripenů určených pro českou armádu přiletělo do Čáslavi 18. dubna 2005. Do konce srpna téhož roku dodali Švédové i zbylých osm strojů.

Armádní piloti si mohli důkladně otestovat schopnosti gripenů nejenom nad Českou republikou, ale také při hlídkování ve vzdušném prostoru pobaltských států a Islandu. Spokojenost vojáků s těmito stroji přispěla k tomu, že po náročných jednáních o ceně kontraktu se Česká republika loni v květnu rozhodla nájem stíhaček prodloužit do roku 2027 s opcí na další dva roky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…