Už je to jak za minulého režimu. Všimněte si, jak se Hůlka nebo Bílá vypařili z veřejnoprávního rozhlasu. Promlouvá veterán českého šoubyznysu

11.12.2016 21:20

Hudební skladatel a producent, předseda politické strany Strana zdravého rozumu Petr Hannig, se na svém blogu na serveru iDNES.cz vyjádřil ke kauze kolem Českého slavíka.

Už je to jak za minulého režimu. Všimněte si, jak se Hůlka nebo Bílá vypařili z veřejnoprávního rozhlasu. Promlouvá veterán českého šoubyznysu
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hannig, předseda Strany zdravého rozumu

Hannig se ve svém textu zastal české slavice Lucie Bílé, která byla pranýřována za to, že nesouhlasila s postojem Radka Bangy alias Gipsyho.cz. Ten při předávání cen Českého slavíka odešel ze sálu na protest proti ocenění nacionalistické skupiny Ortel. 

„Dvacet sedm let po převratu a zase jsme se ocitli v době, kdy se muselo kývat anebo alespoň mlčet. Co hrozného řekla česká slavice, že se veřejnoprávní média a různí prorežimní novináři mohou přetrhnout v jejím odsuzování?“ ptá se úvodem Hannig. On sám podle svých slov hudbu ani texty skupiny Ortel ani Radka Bangy nehodnotí. „Všímám si postojů novinářů. Jsem už dost starý na to, aby mě ta jejich vyjádření připomněla dobu, kdy se dělal hon na Plastic People a na další ‚nepřátele socialismu‘,“ zmínil Hannig. Podle jeho názoru měl na svůj postoj právo jak Banga, tak česká slavice Bílá. Svůj názor vyjádřila i Lucie Vondráčková. „V případě Lucie Vondráčkové to byl názor ve smyslu, když lidé pro Ortel hlasovali, tak proč by nesměl v přenosu největší komerční televize převzít cenu. V případě Lucie Bílé to byl názor ve smyslu, na galavečeru přenášeném televizí se nehodí, aby se ukazoval zdvihnutý prst a pískalo se,“ zmínil Hannig. 

Následně mu vytanula na mysl vzpomínka, jak Lucie Bílá na afterparty po uvedení jednoho ze svých alb, na které pro ni Banga složil píseň, mladého umělce pochválila. „Mám takový dojem, že svou odpověď pro bulvární časopis řekla s určitým pozitivním zaujetím pro Radka Bangu. Ve smyslu ‚jsi dobrý, ale tohleto se na galavečeru v divadle nedělá – jdi a tomu Ortelu to nandej v zákulisí, když si myslíš, že svými texty uráží tvé cítění.‘ Ostatně co hrozného je na těchto slovech? „Žijeme v krásné době, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí,“ otázal se Hannig. 

„A teď dojde na to, proč říkám prorežimní novináři. Jeden z nich před těmito slovy uvedl: ‚Korunu ohlasům nasadila Lucie Bílá.‘ Onen novinář a nejenom on chce, aby se Lucie Bílá bála vyslovit jakýkoliv názor, který nekoresponduje s tím, čeho si žádá současný režim politické korektnosti. Proto v úvodu píši ‚prorežimní novináři‘. Je to stejné jako tehdy, v minulém režimu. V pořadu ČT 168 hodin dostali prostor jenom umělci na jedné straně sporu. Je to tím, že ty druhé televize neoslovila, nebo se ti, kteří by měli jiný názor, už zase bojí projevit?“ tázal se následně Hannig. 

Původní text ZDE.

A ve svých slovech přitvrzuje. Podle něj totiž od té doby, kdy Lucie Bílá podpořila v prezidentské volbě Miloše Zemana, se záhadně vypařila z veřejnoprávního rozhlasu. „Právě tak jako Dan Hůlka. I to mi připomíná dobu minulou. Z jejího nového alba se nevysílá skoro vůbec nic. Inu samozřejmě, asi se to takzvaně nehodí do formátu, což se obvykle říká, když umělec nemá být vysílán,“ pozastavuje se Hannig. „Mimochodem, to mi připomnělo, že jeden populární moderátor mě chtěl vzít do svého pořadu na veřejnoprávním rozhlase a bylo mu řečeno, že nesmí,“ dodal producent.

„Je velice signifikantní, že systému dnes přikyvují mnozí, kteří jsou vedeni v archivech StB. Jsou největšími bijci za čistotu našeho ‚sametového věku‘. Že mu slouží novináři, jejichž otcové či dědové byli největšími a nejzuřivějšími zastánci komunistického režimu i v padesátých letech, kdy žádali smrt pro Miladu Horákovou, Jiřinu Štěpničkovou, kteří zasahovali proti studentům v roce 1948, kteří chtěli, aby prezident Beneš nepřijal demisi nekomunistických členů tehdejší vlády apod.,“ uzavírá Hannig se slovy, že je zastáncem svobody projevu a zastáncem svobody tvorby, ať už se systému líbí, či nikoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…