Už jsme politici. Server ukázal, jak se "nováčci" z ANO zorientovali v čachrování s náhradami

22.03.2015 9:37

Už jsme jako vy. To by si mohli začít říkat poslanci hnutí ANO, kteří se velmi rychle naučili využívat poslaneckých náhrad k poskytování státních peněz svým sponzorům či spřízněným osobám, jak to dělávají i služebně starší poslanci. Server Aktuálně.cz informuje o tom, jak sněmovní nováčci nakládají se státními penězi.

Už jsme politici. Server ukázal, jak se "nováčci" z ANO zorientovali v čachrování s náhradami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nejsme jako oni, tvrdili kandidáti hnutí ANO na poslance v předvolební kampani. Jenže se rok s rokem sešel a leccos je jinak. Každý poslanec má "z erárních peněz" nárok na náhrady k placení svých asistentů, telefonů nebo kanceláří v regionech. Služebně starší zákonodárci bývali kritizováni za to, že si poslanecké kanceláře najímají např. u svých sponzorů nebo spřízněných osob, kterým náklonnost oplácí právě ze státní kasy.

Shoda náhod za stovky tisíc

"Poslankyně ANO Kristýna Zelienková má svou kancelář v Berouně v domě, který vlastní firma Transportservis. Předsedou představenstva této společnosti je Jiří Včelák - jeden z drobných sponzorů hnutí ANO. Babišovu hnutí daroval 15 tisíc. Za pronájem kanceláře loni Zelienková zaplatila 256 400 korun z poslaneckých náhrad, jejichž kompletní přehled za loňský rok si Aktuálně.cz vyžádalo od Poslanecké sněmovny," píše server.

Zelienková v tom ale nevidí problém, přičemž prohlašuje, že o daru pro ANO od majitele své poslanecké kanceláře se dozvěděla až později. Šlo prý zkrátka jen o shodu náhod. Včelák dodává, že má smlouvu o pronájmu kanceláří se sněmovnou a ne s konkrétním poslancem či poslankyní.

Podobných příkladů je ale víc. Např. poslanec Pavel Čihák (ANO) má kancelář v domě muže, který kandidoval za hnutí v Kolíně v komunálních volbách. V politice sice neuspěl, ale peníze od státu dostává. Podobný scénář se opakoval v Opavě s poslancem za hnutí Andreje Babiše Martinem Sedlářem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…