Už makáme, řekl Andrej Babiš a představil své ekonomické poradce

06.11.2013 11:31

Předseda ANO Andrej Babiš představil některé členy své nové Rady ekonomických poradců a naznačil, čím se budou v nejbližší době zabývat. Zdůraznil potřebu stabilního daňového prostředí. V nejbližších dnech se budou zabývat hledáním rezerv ve státním rozpočtu.

Už makáme, řekl Andrej Babiš a představil své ekonomické poradce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Andrej Babiš zahájil tiskovou konferenci tvrzením, že plní své předvolební sliby a už makají. „Nestydím se za to, že neznám odpověď na všechny otázky,“ řekl Babiš. Podle něj je důležité spolupracovat s nejlepšími experty. Ty podle svých slov oslovil a oni souhlasili se spoluprací pro ANO na odborné, nikoli politické úrovni. Svou práci vykonávají dobrovolně a zdarma.

Jedním z poradců v Babišově týmu je analytik Aleš Michl, který rozdělil předmět zájmu poradců na dvě oblasti, a to na makroekonomickou část a legislativní. Podle něj se poradci budou snažit dávat konkrétní a jasná doporučení, co by se mělo udělat, aby se splnily cíle.

Podle Michla je důležité nezvedat daně a vytvořit stabilní daňové prostředí. Dalším cílem je najít úspory ve státním rozpočtu. V žádném případě by se však neměly snižovat investice nebo nějak omezovat důchody. To jsou nynější úkoly pro poradce.

V legislativní oblasti se rada bude zabývat vymahatelností práva a určitě se vyjádří ke služebnímu zákonu. Vyjádří se i k většinovému systému.

Michl potvrdil Babišova slova, že poradci zůstávají nezávislými odborníky a jejich doporučení budou vždy odborná, nikoli politická.

Zvyšování daní je pro ANO nepřijatelné

Andrej Babiš se také přihlásil k Rekonstrukci státu, i když je podle něj třeba jednat o obsahu. Zákon o anonymních akciích je podle něj nedostatečný. Zdůraznil, že není možné, aby stát dělal miliardové obchody s firmami, o kterých neví, komu patří. Babiš zdůraznil, že budou konstruktivní a budou spolupracovat i na návrzích, které třeba již předložila TOP 09.

Na pořadu dne jsou podle Babiše také zákonná opatření Senátu, která půjdou do sněmovny. Ty chtějí také prostudovat a zaujmout kompetentní stanovisko.

Andrej Babiš znovu zdůraznil, že nezvyšování daní je pro ANO zásadní a nemá cenu se bavit o zvyšování, a to dokonce v situaci, kdy je stát nedovede vybrat.

V oblasti nezaměstnanosti zdůraznil potřebu získat investory. Za těmi se má stát vydávat aktivně a hledat peníze tam, kde jsou.

Andrej Babiš označil dřívější poradní orgán NERV za poradce, kteří byli spíše na ozdobu. ANO chce naopak dát na rady expertů a v různých rezortech se chystají ustavit skupiny expertů, které budou připravovat analýzy a návrhy pro ANO.

Rada ekonomických poradců bude nepolitická a složená z nezávislých analytiků. Jsou v ní mimo jiné Petr Zahradník nebo Aleš Michl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…