Už mě to nebaví! Emma Smetana dotírala na zbitého Jakla, ten se naštval. Vyhrožují mu smrtí

01.06.2019 10:58

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, který byl během jednoho týdne dvakrát fyzicky napaden, promluvil o útocích na svou osobu v internetové televizi DVTV. Porovnal je s útokem na poslance TOP 09 Dominika Feriho. „Útok na Feriho byl jiný, já to nikde nevytruboval. Vyhrožují mi smrtí,“ říká Jakl, který vůči sobě cítí silnou nenávist, ale ve veřejném prostoru hodlá působit dál.

Už mě to nebaví! Emma Smetana dotírala na zbitého Jakla, ten se naštval. Vyhrožují mu smrtí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl při Hovorech na pravici XIX. Tentokráte nejen o propagandě v médiích

Prvnímu útoku člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kterého do funkce nominovala SPD, čelil v sobotu večer v pražském metru, kde jej napadli neznámí útočníci. Po něm následoval další v hotelu ve Zlíně. „Ve Zlíně mě při snídani někdo praštil do zad a sprostě mi nadával. Víc mě zaskočilo, že ten člověk věděl, že mě to tam bolí a bouchl mě tam schválně,“ řekl Jakl s tím, že se zlínskou policií už mluvil a bolesti má hlavně z prvního útoku v metru.

Anketa

Jste pro vypsání předčasných voleb do sněmovny?

17%
83%
hlasovalo: 27039 lidí

Na otázku, proč však napadení neohlásil v prvním případě, uvedl, že měl v tu chvíli prioritu postarat se hlavně o sebe, aby ho to po napadení tolik nebolelo, než běhat po úřadech. „Já jsem to nikde nevystavoval. Nebýt mé partnerky, která se pak vrátila a přemluvila mě, bych asi ani nešel na pohotovost,“ řekl Jakl.

První útok byl podle Jakla zcela určitě politicky motivovaný. „Vyvozují to ze slov útočníka, který řekl: Ty seš ten Jakl, ten lídr SPD,“ zmínil s tím, že u druhého si jistý není. Vzpomněl, že v dobu, kdy byl zvolen do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, byly reakce na jeho osobu velmi bouřlivé. Nevylučuje tak přímou souvislost vůči své osobě jakožto člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání s útokem v pražském metru.

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD, za které Jakl jako nezávislý neúspěšně kandidoval do Senátu, už má o pachatelích jasno: Jakla zmlátili sluníčkáři. „Nevím, jak na to přišel. Já jsem tu věc nikam nevytruboval do médií. Byl to ale typově někdo, kdo považuje člověka spojeného jakýmkoliv způsobem s SPD za vhodného k bití,“ popsal Jakl útočníka.

„Lidi, kteří se zuřivě a negativně vyslovují v internetových debatách, článcích, textech a soustavně o někom negativně píšou, si musí být vědomí toho, že se podílejí na jisté atmosféře. Zvyšuje se pak četnost takovýchto případů v určitém klimatu,“ míní Jakl.

„Určitě vůči sobě cítím nenávist od lidí, kteří mě vůbec neznají. Jsem dlouhodobě terčem výhrůžek, dokonce i smrti, a ty v určitou dobu vyeskalují, když se o mně víc mluví. A toho, kdo se podílí na takové atmosféře, musí pak zamrazit, když se tohle stane,“ míní člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

I po těchto negativních zkušenostech chce Jakl veřejně působit dál. „Umím si představit, že si spousta lidí před nějakou aktivitou řekne, že jim to za to nestojí. Já si ale neumím představit, že bych se nějak změnil a začal si myslet, psát i říkat něco jiného,“ řekl Jakl.

Soustavně během rozhovoru odmítal otázky Emmy Smetany týkající se komentování útoku ze strany SPD a Tomia Okamury. „Pořád se mě na to ptáte, mě to už nebaví. Já jsem něčeho terčem a adresátem, což je má jediná starost,“ zopakoval moderátorce.

Své řekl i k dubnovému incidentu, kdy na Moravě dva muži napadli poslance Dominika Feriho (TOP 09). „Naše případy se trochu liší. Já o svém případu nešel vytrubovat na veřejné sítě, do médií a tak dál. To, co dělal v této situaci Feri, mi vlastní není, já bych se v této poloze necítil dobře,“ sdělil Jakl.

„Jak je prostě někdo vidět, je nápadnější a nemusí se dokonce ani zabývat politikou, tito lidé bývají často terčem různé agrese. Je to daň za to, že někoho lidé více poznají, je to riziko,“ uzavřel Jakl. A dodal, že se s tím nesmíme smířit, ale zamezit tomu je složité. Obecně je třeba prý násilí odmítat v jakékoli podobě. Pokud je to kvůli názorům, tak to totiž omezuje svobodu politického života.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…