Už ne Ukrajina, nyní je zástupné bojiště mezi Západem a Ruskem v Sýrii. A teď jedna dobrá a jedna hodně špatná zpráva pro Evropu, říká exministr Bašta

03.10.2015 12:02

Bývalý ministr a velvyslanec Jaroslav Bašta se ve svém komentáři na serveru PrvníZprávy.cz zamyslel nad tím, že Obama i Putin potřebují onu pověstnou „malou vítěznou válku“.

Už ne Ukrajina, nyní je zástupné bojiště mezi Západem a Ruskem v Sýrii. A teď jedna dobrá a jedna hodně špatná zpráva pro Evropu, říká exministr Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Zkonstatoval, že podle jeho mínění si časové shody začátku ruských vojenských operací v Sýrii a dalším krokem jednání o míru na východě Ukrajiny všimli pouze ruští komentátoři.

„Pozornost médií i politiků se upřela na Blízký východ. Ukrajina už je nezajímavá a opomíjená, protože dalším jevištěm zástupné války mezi Západem a Ruskem se stala Sýrie,“ píše Bašta. Podle něj se tak stalo po tiché dohodě amerického a ruského prezidenta, kteří k tomu měli jednoznačné důvody – prezidentské volby v USA a parlamentní volby v Ruské federaci. Oboje volby se konají v příštím roce a oba prezidenti potřebují „malou vítěznou válku“. „A zdá se, že Islámský stát by mohl být soupeřem, nad nímž se dá rychle a přesvědčivě zvítězit,“ dodává.

  • Původní text ZDE

„Sýrie i sousední země (Irák, Libanon) na rozdíl od Ukrajiny představují plnohodnotné válčiště, na kterém mohou bojovat i západní armády, aniž se svět dostane na hranu jaderného konfliktu, jak by to nepochybně hrozilo v případě jejich přímého zapojení do ukrajinské občanské války,“ podotkl s tím, že na území Sýrie půjde o velmi komplikovanou geopolitickou partii. Rusko bude podle Bašty likvidovat kromě ISIL všechny protivníky syrského prezidenta. „Nemělo by nás to překvapit, jde o zrcadlově obrácenou dosavadní taktiku Západu. Zdá se, že se i ruské bojové akce omezí až do konce příštího roku na letecké údery,“ podotkl.

Podle něj je tak zcela evidentní, že slabší pozici má Obama, kterému již schází podpora parlamentu. „Zatímco Vladimira Putina může totéž teoreticky postihnout až za rok po volbách do Státní dumy. Nedá se však očekávat, že by RF zapojila do bojů v Sýrii své regulérní pozemní jednotky. Bude-li však ukrajinský konflikt důkladně zamražen, nevylučoval bych přesun dobrovolníků z Doněcka do Damašku,“ řekl rovněž Bašta.

„Z evropského i českého pohledu tato změna válčiště je dobrou i špatnou zprávou zároveň. Pozitivní faktor představuje skutečnost, že se přestane bojovat v hustě zalidněných oblastech na hranici Ruska, kde potenciál vyvolání celosvětového konfliktu je příliš vysoký. Na druhé straně, změní-li se syrská občanská válka v jeviště soupeření Ruska, Íránu a Číny se Západem, proud uprchlíků, který tak děsí Evropu, neustane, naopak zesílí,“ uzavřel s upozorněním na chybu českých a evropských médií – byť informovala o ruských vojácích na Ukrajině, nikdy neukázala snímky. Nyní si ruská letadla v Sýrii můžeme prohlédnout hned.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…