Už nebudu říkat ty svoje nesmysly, šokoval Václav Klaus

30.05.2014 11:24

Ve čtvrtek proběhl další z koncertů cyklu Jazzová KLAUSura. Tentokrát v pražském Autoklubu vystoupil kontrabasista Miroslav Vitouš. Exprezident Václav Klaus, který Vitoušovo vystoupení zahájil, dokázal, že si dokáže udělat legraci i sám ze sebe.

Už nebudu říkat ty svoje nesmysly, šokoval Václav Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhla první veřejná přednáška Institutu Václava Klause na téma Margaret Thatcherová

Na jazz dorazil i předseda Svobodných a novopečený europoslanec Petr Mach. Klaus byl možná dobře naladěn i z relativního úspěchu euroskeptiků ve volbách do Evropského parlamentu, kdy volby ve Velké Británii vyhrál například jeho přítel Nigel Farage z UKIPu, a tak perlil.

Také bych nechtěl, aby mi to kazil někdo jiný

„Miroslava Vitouše v tomto sále nemusím nikomu představovat. Je odvážný, že tentokrát vystoupí sám. Já mu docela rozumím. Také bych nechtěl, aby mi to kazil někdo jiný,“ vtipkoval Klaus a publikum se smálo a tleskalo.

Ale to nebylo vše. „Ale teď už nebudu zdržovat s těmi svými nesmysly. Užijte si hezký jazzový večer,“ zakončil úvodní slovo exprezident.

Prolínání improvizací sólového kontrabasu s akustickými orchestrálními zvuky

Koncert trval necelou hodinu a půl a Vitouš jednu skladbu přidal. Nový koncept Vitoušovy sólové hry na kontrabas, který si mohli návštěvníci koncertu vychutnat, vznikl před pěti lety pod názvem Improvizace na americké standardní jazzové písně.

„Myšlenkou je prolínání sólového kontrabasu s akustickými orchestrálními zvuky, které vytahuji ze své dlouhodobě budované ´knihovny´. Tyto orchestrální motivy – mohou to být několikataktové fráze i několikaminutové části – pak vkládám mezi své improvizace a různým způsobem s nimi pracuji. Základem však zůstává improvizace a spontaneita,“ vysvětlil před časem skladatel Vitouš.

Cyklus Jazzová KLAUSura navazuje na tradici jazzových večerů na Pražském hradě, kterou Václav Klaus založil v době svého působení ve funkci hlavy státu. Koncerty pro velký zájem většinou probíhaly ve Španělském sálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…