Už nikdy. Vykradení... Návrat druhého důchodového pilíře? V ČT bouře

13.04.2024 11:58 | Monitoring

Podaří se státu zajistit důstojný život penzistům? Někteří vládní a opoziční politici mluví o návratu druhého důchodového pilíře. K tématu v Událostech, komentářích hovořil Lubomír Zaorálek (SOCDEM), ministr ve vládě Bohuslava Sobotky, která druhý pilíř zrušila. Z druhého pilíře mu běhá mráz po zádech, vládu kritizoval, že nabízí lidem „pseudopomoc“. Naopak europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) druhý pilíř hájil, odlehčí pilíři prvnímu a přinese více peněz pro chudší. Promluvili také zástupci odborů a firem Josef Středula a Jiří Nouza.

Už nikdy. Vykradení... Návrat druhého důchodového pilíře? V ČT bouře
Foto: ČT24
Popisek: Lubomír Zaorálek, Jiří Pospíšil, Josef Středula a Jiří Nouza v Událostech, komentářích

Druhý pilíř schválila vláda Petra Nečase v roce 2012, měl zajistit větší zapojení lidí do spoření na dobu, až budou v penzi, následující vláda Bohuslava Sobotky ale druhý pilíř zrušila. „Víme přece dobře, proč jsme ho zrušili. A já jsem na to hrdý. Nechtěli jsme v žádném případě oslabit průběžný pilíř, který je spravován státem, je to nejspolehlivější instituce,“ vysvětloval Zaorálek v pořadu Události, komentáře.

Zaorálek také jako argument pro tehdejší zrušení druhého pilíře zmínil analýzy, které dokládaly jeho nefunkčnost ve světě.

„Kdyby nešlo o tak důležitou věc, cítil bych určité zadostiučinění, ale ne škodolibé,“ navázal na jeho slova Pospíšil, který byl ministrem zahraničí v Nečasově kabinetu. Sociální demokraté a hnutí ANO tehdy podle něj nedali reformě ani šanci, aby se rozběhla.

„Důchodová reforma se stala obětí parlamentní kampaně, byla kritizována, aniž by její zákony byly účinné. Poté, co Sobotka reformu začal kritizovat, aniž by už fungovala, tak se do ní lidé nepřihlásili,“ pokračoval Pospíšil s tím, že je nutné nyní nastavit pravidla tak, aby to nevedlo k oslabování prvního pilíře.

Zděšení nad návratem druhého pilíře vyjádřil i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Už nikdy druhý pilíř, už nikdy vykradení peněz z průběžného systému, už nikdy vrhnutí těchto peněz do soukromého,“ zdůraznil.

Výsledkem by podle něj byl „ožebračený důchodce“. Lidem se podle něj také zapomíná sdělit to, že aby mělo spoření smysl, musí šetřit čtyři až šest tisíc korun měsíčně po dobu několika desítek let.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53726 lidí
Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy je legitimní se zavedením druhého pilíře zabývat. „Nechápu, proč by si lidé nemohli dobrovolně spořit,“ reagoval. Z hlediska demografického vývoje a dalších ukazatelů bude velmi obtížné udržet průběžný systém tak, jak byl nastaven, míní. „Populace stárne. Těch, kteří budou platit důchodové pojištění, bude méně. Neměli bychom před tím zavírat oči,“ upozornil.

Zaorálek k tomu dodal, že zhruba třicet procent lidí nemá šanci si část peněz odkládat. „Vláda si představuje, že když nějaký slévač společnosti Liberty přijde vyčerpaný domů, vezme si Financial Times a bude uvažovat o tom, do jakých akcií své peníze vloží.“ To, co kabinet činí, je podle něj „pseudopomoc důchodcům,“ sdělil s tím, že o penzijní reformě se nedá hovořit bez reformy daňové.

Pro střední třídu a mladší lidi by měl být v Česku systém, který funguje skoro všude ve světě, zdůraznil Pospíšil. „První pilíř odlehčíte a bude více peněz pro ty chudší. Protože část lidí si naspoří a bude mít tak vlastní úspory,“ soudí. Systém, který Sobotkova vláda zrušila, byl podle něj takto koncipován.

„Jestliže se jedná o podpoře toho, aby lidé spořili, musí mít z čeho spořit. Když nemají z čeho spořit, tak je to úplně mimo,“ konstatoval Středula. Souhlasí se Zaorálkem v tom, že je třeba debatovat o reformě daňové.

„Bylo by účelné, aby lidé, kteří si dobrovolně naspořili, měli možnost podílet se na ekonomickém rozvoji České republiky,“ prohlásil Nouza. Na účtech penzijních fondů leží šest set miliard korun. „Bohužel jak je nastavena legislativa, fondy je nemohou ani investovat do Česka,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Moje zkušenost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 13.04.2024 12:50:07
spořil jsem si a po vzniku nároku na důchod jsem si zvolil doživotní rentu. Vypočítali mi ji na 1400 korun, což před deseti lety byla rozumná částka. Ovšem ten můj důchodový fond nevydělává, takže budu tuto částku dostávat až do smrti. Víme, že za zhruba minulých 5 roků se snížila hodnota peněz díky inflaci asi o třetinu. A nejen to, o třetinu byly znehodnoceny úspory nás všech, které jsme měli v bance. - Vím, že existují nástroje, jak si peníze lépe zabezpečit před inflací, ale já mám před sebou pár roků života, tak si říkám, že to nějak přežiju. - Po Sametu jsem dal peníze do investičního fondu, který zkrachoval, takže moje důvěra k takovým nástrojům je minimální.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…