Už odstoupil Sobotka? Brutální výsměch po volbách, které totálně vydrtil Andrej Babiš. A mnohem více

08.10.2016 16:18

Volební odpoledne se sčítáním výsledků přitahuje politické glosátory k internetu, kde své dojmy okamžitě prezentují na sociálních sítích. Díky tomu se občan například mohl dozvědět, že v sociální demokracii nejspíš po volbách bude „veselo“, byť ve velkých uvozovkách. Důvody skutečně slavit naopak mají jinde.

Už odstoupil Sobotka? Brutální výsměch po volbách, které totálně vydrtil Andrej Babiš. A mnohem více
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl ironicky „ocenil“ zejména Miroslava Kalouska. „Definitivně prokázal, že je politický génius par excellence.“ Výsledek, kdy strana, která se prezentuje jako hegemon, pronikla pouze do šesti ze třinácti zastupitelstev, glosoval jako „fantastickej volební výkon“ a zajímalo jej, zda předseda strany nad výsledky použije svou oblíbenou formulku „za všechno může Kalousek“. K tomu je třeba dodat, že Kalousek poměrem 6:12 prohrál i s Tomio Okamurou, jehož SPD zatím postupuje do dvanácti zastupitelstev.

Veselo nejspíš nebude ani v Lidovém domě, ČSSD totiž zaostává hned v jedenácti krajích, včetně sledovaného Jihomoravského kraje. Komentátor Vilém Rössler přesto došel k závěru, že „i když jsou to zatím jen odhady, jednoznačně se ukazuje, že do čela ČSSD musí jít lidé jako Jiří Zimola, Zdeněk Škromach, Michal Hašek, Jaroslav Foldyna a jiní.“

Ohledně současného vedení ČSSD má jasno, a řešení by mělo být velmi radikální: „Sobotka a jeho pár věrných ať táhnou do prdele, jinak si nás Babiš kúpí všechny,“ dodal.

Komentátora deníku Euro Jana Hrbáčka zaujaly spíše partikulární výsledky z některých obvodů: „Škromach je nesmrtelnej,“ komentoval výsledky senátních voleb v Hodoníně. „Bazénkový“ místopředseda Senátu tam měl po sečtení třetiny hlasů vedoucí pozici a velmi slušné šance na postup do druhého kola.

Poslanec ČSSD Adam Rykala na Facebooku lamentoval, že ČSSD nedokáže s hnutím ANO držet krok. „Gratuluji Andrejovi. ČSSD bude muset lépe prodávat výsledky své práce. A případně hledat do vedení nové osobnosti,“ dodal.

Nejvíc to ovšem rozsekl komentátor Erik Best. Hodinu a půl po uzavření místností se přihlásil na Facebooku s dotazem „Měl jsem jinou práci. Už odstoupil Sobotka?“

Samotný Sobotka se vyjádřil pro Českou televizi: „Lidé po osmi letech volili změnu,“ komentoval výsledky voleb. ČSSD podle něj bude muset hledat jiné programové cíle, aby dokázala oslovit více lidí.

Kalousek má malou radost a velké zklamání

Dalším poraženým je jednoznačně Miroslav Kalousek a TOP 09. Po minulých volbách a rozkladu ODS si „topka“ dělala ambice na post lídra české pravice, nyní se dostala, po zhruba polovině sečtených hlasů, do pouhých šesti krajů. Poté přibyl sedmý, to však Kalouska příliš potěšit nemohlo. A k dovršení všeho ji výrazně překonala SPD Tomio Okamury, která míří do všech krajských zastupitelstev s výjimkou jednoho.

Naopak spokojeni mohou být lidovci. Jejich výrazný vsetínský senátor a bývalý předseda Jiří Čunek míří k suverénnímu vítězství ve Zlínském kraji a pravděpodobně tak opět po čase přinese straně post hejtmana.

V senátních volbách zatím září tři kandidáti, jejichž zisk překonal čtyřicet procent. Ve Frýdku-Místku někdejší ministr Rusnokovy vlády Jiří Cienciala jednu chvíli držel zisk dokonce přes padesát procent, přesto však bude mít do druhého kola velmi výhodnou pozici. Podobně vysoko se držel i Michael Canov v Liberci. Starosta Chrastavy, který zaujal svým střetem s ministryní Kateřinou Valachovou, drží svůj zisk na úrovni 45 procent. V Praze 6 pak všechny kandidující známé osobnosti rozdrtil ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička, který s konečným výsledkem 42,31 procenta udělal aspoň malou radost Miroslavu Kalouskovi, předsedovi TOP 09, za kterou kandidoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…