Už popáté bude letos vláda jednat o dřívější penzi pro horníky

06.11.2015 10:07

Vláda se v pondělí chystá letos už popáté jednat o tom, jestli budou horníci v Česku chodit do důchodu o pět let dřív než ostatní pracovníci. Dřívější penzi pro havíře navrhuje ministerstvo práce. Chce tak řešit propouštění kvůli zavírání dolů. Kabinet s projednáváním záměru začal na jaře, vrátil se k němu v létě a v září. Rozhodnutí ale vždy odložil. Ministerstvo financí bylo proti. Jeho šéf Andrej Babiš (ANO) už dříve řekl, že by se na řešení měl víc podílet majitel dolů.

Už popáté bude letos vláda jednat o dřívější penzi pro horníky
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Podle návrhu ministerstva práce by dřívější důchod byl pro havíře, kteří dělali pod zemí a odpracovali 3300 směn v uhelném a 2200 směn v uranovém dole. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole a u uranu o 219 směn méně. Nová pravidla by měla podle plánu platit od října příštího roku.

Dřívější penzi požadují hornické odbory

Dřívější odchod do penze pro všechny horníky žádají hornické odbory. Podle nich se kvůli horšímu zdraví mnozí horníci důchodu nedožijí a opatření by řešilo i problém s rušením dolů a propouštěním.

Vláda o novele diskutovala poprvé na jaře, pak v červenci a dvakrát v září. Ministerstvo financí v připomínkách uvedlo, že není možné kvůli hrozbě nezaměstnanosti měnit důchodový systém, nutné je spíš investovat do rozvoje regionu a pracovních míst.

Podle Babiše by se víc do řešení měl zapojit majitel dolů. Začátkem září pak ministr financí prohlásil, že by chtěl spojit jednání o důchodech horníků a o řešení problémů společnosti OKD, kterou spoluvlastní Zdeněk Bakala. Podle Babiše jde o propouštění v dole Paskov a o peníze, které má Moravskoslezský kraj platit za pozemky pod zónou Barbora na Karvinsku. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) poté uvedla, že ve spojení těchto bodů nevidí souvislost.

Horníci by do důchodu chodili v necelých 58 letech

Muži mají nyní do penze odcházet v necelých 63 letech. Důchodová hranice se každoročně odsouvá o dva měsíce. Podle návrhu by horníci teď tedy chodili do řádného důchodu v necelých 58 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, by mohli nastupovat ani ne v 55 letech.

Důchod se skládá z pevné části, která je pro všechny stejná a činí nyní 2400 korun, a z procentní části podle odpracovaných let a odvedených částek. Podle návrhu by se v procentním dílu horníků nově měly odrazit všechny valorizace od roku 1996. Důchod se od té doby zvyšoval dvacetkrát. Stanovena je ale maximální částka, pro letošek by dosáhla 13 274 korun. V dalších letech by se zvyšovala o valorizaci.

Celkové výdaje do roku 2055 spočítalo ministerstvo práce na 11,6 miliardy. V nejbližších letech by důchodový systém vyplatil desítky milionů ročně. Přes sto milionů by se suma dostala v roce 2022. Kolem roku 2040 by to mohla dosahovat asi 700 milionů, pak by klesala.

Kabinet už na jaře rozšířil skupinu havířů, kteří mohou odcházet na odpočinek o pět let dřív. Týká se to všech, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali stanovený počet směn. Předtím byla penze o pět let dřív jen pro ty, kteří stihli potřebné směny do konce roku 2008.

Do roku 1993 existovaly v ČR důchodové kategorie. Ve třetí byla většina zaměstnanců, ve druhé lidé z náročnějších provozů a v první pracovníci z rizikových míst, tedy třeba horníci. Pro získání penze stačilo ve druhé a první kategorii odpracovat méně let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…