Už se to sype: Sněmovna se sekla hned na začátku. Plamenně vystoupila Němcová, lidovec i vlasatý Pirát. Korunoval Marek Benda

20.11.2017 15:22

Poslanecká sněmovna se ve svém jednání „zasekla“ hned na začátku. Důvodem je diskuse o počtu členů mandátového a imunitního výboru.

Už se to sype: Sněmovna se sekla hned na začátku. Plamenně vystoupila Němcová, lidovec i vlasatý Pirát. Korunoval Marek Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Chci vám vysvětlit, jak důležité je ustanovení mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Jako bývalá předsedkyně považuji za nutné pro demokratický chod parlamentu, aby ve výboru byly zastoupeny všechny politické strany,“ řekla Němcová úvodem svého vystoupení. Zdůvodnila to mimo jiné tím, že výbor jedná neveřejně. 

„Má-li demokraticky fungovat Parlament po volbách, které vyslaly do Sněmovny devět uskupení, měla by mít tato uskupení své zástupce ve výboru. Není to jen proto, že zřejmě dojde k opětovné žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO),“ sdělila dále Němcová a varovala před „zlým podepsáním se pod demokratický charakter Sněmovny“. „Nepřipusťte manipulaci se snížením počtu členů,“ zmínila také občanskodemokratická poslankyně. 

„Hnutí ANO by mohlo dominantně ovládnout tento výbor,“ varovala Němcová před tím, že by mohlo docházet ke kolizím po celé volební období. „Doufám, že nezakroutíte krkem demokracii hned v počátku,“ apelovala také Němcová.

Její slova pak doplnil lidovecký poslanec Jan Bartošek, jenž si myslí, že stanovení počtu členů výboru je zcela zásadní. „To základní, co potřebujete v opozici, je dostatek kvalitních informací. Je důležité, aby v mandátovém a imunitním výboru byly zastoupeny všechny strany, které jsou v Poslanecké sněmovně,“ podotkl také Bartošek a vyzval k podpoření návrhu na 18 členů výboru.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Své řekl i Vojtěch Pikal (Piráti). „Chtěl bych upozornit, jak to vlastně funguje. V případě, že se dohodneme na třinácti členech, tak jednací řád, že počet členů u volební komise zvyšuje. Třináct je vlastně patnáct,“ přišel se svým krátkým výkladem Pikal.

Se svým diskusním příspěvkem přišel i občanský demokrat Marek Benda. „Komise, respektive výbory, musí být ustaveny na základě zásady poměrného zastoupení. Představa předsedy volební komise, že se tady dá hlasovat o tom, že tady předloží 16 jmen a tady se z nich 13 vybere, je absolutně nemyslitelná a v rozporu s jednacím řádem Sněmovny,“ podotkl Benda. 

„Kdyby ANO svolalo minulý týden jednání k ustavení Sněmovny se všemi stranami jak bylo slíbeno, mohli jsme si ušetřit diskusi, kterou nyní ve Sněmovně vedeme,“ podotkl k tomu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Myslím, že by nakonec mohlo projít, aby měl imunitní výbor 200 členů,“ neponechal stranou ironii komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…