Už se zase nakupují hlasy. Romka si vzala kameru a vše tajně natočila

11.10.2014 9:31

Odvážná Romka pomohla zachytit na skrytou kameru kupčení s hlasy voličů v Bílině u Teplic, kde prý Bílinští sociální demokraté dávali 300 korun za odevzdaný volební lístek. Celou akci popisuje MF Dnes. Do pokusu dostat se až k organizátorům uplácení se zapojily i protikorupční nevládní organizace.

Už se zase nakupují hlasy. Romka si vzala kameru a vše tajně natočila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

O tom, že v Bílině u Teplic se nabízejí peníze za hlas ve volbách, informovala MF Dnes už před dvěma týdny. V první den voleb se do města vypravila redaktorka deníku spolu s aktivisty z protikorupčních organizací. Se skrytou kamerou, aby případně potvrdila kupčení s hlasy, se do akce zapojila třicetiletá Romka, která chtěla přistihnout prostředníka a přes něj případně dojít až k těm, kteří byli ochotni dát za hlas 300 korun.

Romka, které MF Dnes říká Irena, byla vybavena speciálním tričkem, které má v knoflíku kameru. To, že odvážná žena je Romka, se nevládním organizacím hodilo, protože indicie o uplácení přišly právě z romské komunity.

„Slyšela jsem o placení za hlasy, mám kamarády v několika jiných bílinských stranách a chtěla jsem pomoci jim. Ti jsou čestní a nechci, aby doplatili na to, co dělá BSD (Bílinští sociální demokraté),“ vysvětlila Irena. BSD je strana, která nyní v Bílině patří k vládnoucí koalici a chce ve své práci na radnici pokračovat i po volbách. Ta však údajné nařčení o koupi hlasů odmítá a tvrdí, že jde o pomluvy politických konkurentů.

Konala i policie

Protikorupční organizace se včera zaměřily na místního obchodníka vietnamské národnosti. Aktivisté totiž měli informace, že právě on je ochoten vyplatit peníze za hlasy. Irena prý od něj nabídku dostala a on jí sdělil, že hledá asi dalších padesát lidí. Včera tedy Irena k němu přišla s dalšími čtyřmi lidmi a s kamerou v knoflíku a diktafonem.

MF Dnes popsala, jak vše proběhlo. Obchodník chtěl vidět jejich občanské průkazy a odebral od nich nevyplněné volební lístky. Dal jim jiné, v nichž byla zaškrtnuta právě BSD. Těm Romům, kteří měli bydliště v místě, dal 600 korun a odvezl je k volební místnosti. Zbylým třem řekl, že jim peníze dá až v jejich volebním okrsku, kam je doveze. To vše bylo zdokumentováno včetně odpovědi obchodníka na otázku, kolika lidem takto lístky vyměnil. „Asi stu lidí,“ sdělil Ireně. Souběžně s akcí protikorupčních organizací prý konala i policie, která od MF Dnes dostala informace. Policisté včera zadrželi tři osoby, které údajně kupčení s hlasy organizovaly.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…