Už tento týden by se mohla začít odvážet munice z Vrbětic do Květné

04.03.2015 12:29

Munice soukromých firem by se mohla začít odvážet z areálu u Vrbětic na Zlínsku do armádního skladu v Květné na Svitavsku podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) koncem týdne. Náklady bude zatím hradit stát, řekl novinářům Chovanec při dnešním zasedání sněmovního bezpečnostního výboru. Ve Vrběticích loni explodovaly dva sklady s municí. Při prvním výbuchu zemřeli dva pracovníci jedné z firem, která v areálu munici přechovává.

Už tento týden by se mohla začít odvážet munice z Vrbětic do Květné
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečného prostoru

Firmy se dosud s ministerstvem obrany nedohodly na nájemních smlouvách na sklady v Květné, vyplynulo z Chovancova vyjádření. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) už dříve uvedl, že obrana nechce dát sklady pod cenou. Chovanec uvedl, že otevření areálu v Květné provázely jisté komplikace, se Stropnickým je vyřešil a dnes má o věci jednat vláda.

Chovanec: Nebudeme ten proces protahovat

"Předpokládám, že z Vrbětic se začne vyvážet do květné už tento víkend," řekl Chovanec. Firmy se podle něho na nájemních smlouvách dohodnout ale nechtějí. "My nenecháme odvoz blokovat tím, že firmy v současné době nejsou ochotny uzavřít smlouvy. Nebudeme ten proces protahovat, navezeme to do Květné a budeme hledat právní pozici, jak se k firmám postavit včetně náhrady případných škod," podotkl ministr vnitra.

V sobotu by měl do Vrbětic jet Chovanec s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Chce ho přesvědčit o potřebě uvolnit asi 43 milionů korun hlavně na přesčasy zasahujících policistů a hasičů. Kabinet Chovancovu požadavku už dříve nevyhověl. Proti se postavil právě Babiš, který mluvil o tom, že ministr vnitra dělá z Vrbětic "dojnou krávu" pro svůj úřad. "Chceme panu ministrovi Babišovi ukázat, za co ty peníze utrácíme, jak je to rozsáhlý areál," uvedl Chovanec.

Z vrbětického areálu bude nutné vyvézt materiál podle odhadů ve 350 až 400 kamionech. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech areálu asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Firmy již část munice odvezly zákazníkům.

Policie vyšetřuje oba výbuchy jako úmyslné obecné ohrožení. Pracuje na nich zvláštní tým policejního prezidia.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…