Už to lítá, vláda začala sekat hlavy. A noviny píší, že je to špatně

24.07.2013 9:50

Průzkum Hospodářských novin odhalil personální zemětřesení, které pod vedením členů vlády Jiřího Rusnoka postihlo během čtrnácti dní celkem 36 vrcholných postů ministerstev. Analýza jejich personálních kroků prý naznačuje, že mohou pomáhat svému vlastnímu byznysu nebo dokonce měnit pozici České republiky ve světě.

Už to lítá, vláda začala sekat hlavy. A noviny píší, že je to špatně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Nejvíc postů se obměnilo na Ministerstvu zemědělství v čele s novým šéfem Miroslavem Tomanem, který ve vedení resortu vyměnil hned devět lidí. Za pozornost podle HN stojí především změny v sekcích, které mají na starosti zemědělské komodity, tedy obor, který je předmětem podnikání rodinné firmy Tomanových Agrotrade.

Podezření podle deníku vzbuzuje také aktivita ministra dopravy Zdeňka Žáka. Ten sice na svém úřadu vyměnil jen šéfa kabinetu, ale zato stihl prosadit obměnu dozorčí rady Českých drah, která by mohla pořádně zatopit generálnímu řediteli Petru Žaludovi, se kterým oba muže pojí dlouhodobý konflikt. Kromě toho prý ale může jít také o desítky miliard korun. ČD totiž vypisují desítky specifických tendrů, skrze které je možné uspokojit "politické podnikatele", kteří se rozhodli investovat do Miloše Zemana, píší listy.

Snaha změnit směřování České republiky je prý patrná v zahraniční politice. Deník ministru Janu Kohoutovi nevyčítá ani tak personální změny v jeho resortu jako spíše "ochotu vyměnit bez důvěry sněmovny velvyslance v klíčových zemích". Problém totiž ministr nemá ani s vysláním oblíbenců Miloše Zemana - Livie Klausové a Vladimíra Remka.

Personální změny na ministerstvech jsou prý také důvodem ODS a TOP 09 pro přehodnocení svých výhrůžek, že své lidi z ministerstev stáhnou. Rozhodly se raději dál obsazovat prostor a držet vliv.

Některé změny jsou k lepšímu

Hospodářské noviny ale nekritizují všechny výměny, které noví ministři zatím provedli. Kroky ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka schvalují. Resort proslulý pochybnými IT zakázkami by si prý dokonce zasloužil více než dosavadních pět změn.

"Celkově lze ovšem říci, že Zemanova prezidentská vláda zatím v sobě spojuje to nejhorší z českých 'úřednických' a politických vlád: otevřenost vůči nikým nekontrolovaným lobbistickým vlivům, náchylnost ke střetu zájmů a snahu přetvářet či dokonce bořit dlouhodobě budované mezinárodní vztahy země," uzavírají HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…