Už to zní i mezi evropskými velmocemi: Prostě je vracet pryč a být přísný. Kdo chce slitování nad všemi migranty, bude zklamán

16.06.2015 9:04

Novinářka Valentina Popová poukazuje v deníku The Wall Street Journal na návrh evropského komisaře pro vnitřní záležitosti, podle kterého by mohly být uprchlíci bez nároku na azyl posíláni zpět do svých domovů. Tento ústupek by prý měl přesvědčit zástupce východoevropských států, aby souhlasili s kvótami.

Už to zní i mezi evropskými velmocemi: Prostě je vracet pryč a být přísný. Kdo chce slitování nad všemi migranty, bude zklamán
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Uprchlíci na řeckém ostrově Kos

Když se poprvé sešli zástupci 28 členských států Evropské unie k projednávání návrhu kvót pro přerozdělování uprchlíků, skončila jejich diskuze vzájemnými slovními potyčkami. „Byla to skutečně velmi živelná debata, místy s těžko pochopitelnými argumenty,“ vyjádřil se jeden z účastník k pátečnímu setkání. Na schválení návrhu tlačí dle Popové zejména Itálie a Řecko, kam letos dorazilo více než 100 000 uprchlíků. „Na pátečním zasedání dokonce státy podporující kvóty pohrozily, že jestli nebude po jejich, tak sníží své příspěvky do společného rozpočtu EU,“ píše Popová.

Vedle toho Popová připomíná, že v neděli se v podobném duchu vyjádřil také italský premiér Matteo Renzi. Ten uvedl, že pokud nebude Evropa solidární, sáhne Itálie k plánu B. „Na druhou stranu Česká republika, Slovensko, Maďarsko, pobaltské státy a Polsko odmítají cokoli, co má společného s povinným přerozdělováním uprchlíků. Jeden ze zástupců těchto zemí zmínil, že se jeho země chce postarat jen o ty uprchlíky, kteří k nim skutečně chtějí jít. Ne o ty, kteří k tomu byli přinuceni,“ cituje Popová a konstatuje, že další skupina států vedená Německem a Francií s kvótami více méně souhlasí.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Němci a Francouzi však požadují solidaritu i po Itálii a Řecku. Nabádají tyto země, aby snímali otisky prstů každého uprchlíka a posílali domů ty, kteří nemají na status uprchlíka nárok,“ poukazuje Popová a cituje vyjádření dalšího účastníka debaty, podle kterého italská policie postupuje zejména při snímání otisků prstů velmi liknavě. O víkendu navíc Francie, Rakousko a Švýcarsko posílaly zpět do Itálie ty uprchlíky, kteří neměli v pořádku doklady. Představitelé EU se snaží dosáhnout kompromisu a v průběhu diskuzí přichází mnoho návrhů, jak jej dosáhnout. Jedním z nich je návrh evropského komisaře pro vnitřní záležitosti Dimitrise Avramopoulose.

V dopise zaslaném evropským ministrům vnitra řecký komisař navrhuje posílení pravomocí hraniční agentury EU Frontex tak, aby byla oprávněna posílat zpět do jejich domovů uprchlíky bez šance na získání azylu. Avramopoulos také navrhl mechanismus, který by zabránil jejich úniku a hledání azylu v jiné evropské zemi. „K možnosti vracet část uprchlíků zpět je potřeba uzavřít takové dohody se subsaharskými státy. Tyto záležitosti by například mohly být navázány na dohody o poskytování humanitární pomoci a rozvíjení obchodu. „Jestli ovšem tento návrh bude stačit na přesvědčení členských států východní Evropy, aby změnily své postoje, to je jiná věc. Dnešní setkání evropských ministrů vnitra v Lucembursku bude v každém případě dobrou příležitostí, jak se o to pokusit,“ cituje Popová evropského komisaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…