Už toho pití máme dost. Občané vystoupili proti Kalouskovi a Zemanovi

10.06.2013 11:46

UVNITŘ VIDEO Alkoholické eskapády českých politiků jsou v poslední době velmi častým zpestřením zpravodajství o domácím dění. Nutno říct, že nejde jen o českou specialitu, na druhou stranu se může zdát, že v ní začínají české politické špičky vynikat. I proto se objevila na internetu v pátek petice s názvem: Jsme unaveni z vašich viróz. Podepsaly ji dosud necelé dvě stovky lidí.

Už toho pití máme dost. Občané vystoupili proti Kalouskovi a Zemanovi
Foto: facebook.com
Popisek: Koláž zveřejněná na stránce "Stydím se za vládu ČR a chci její demisi"

Před nedávnem zabodoval v pozornosti veřejnosti zřejmě více, než mu mohlo být milé, prezident Miloš Zeman při vystavování korunovačních klenotů. Potácel se, jeho pohyby se daly popsat jako vláčné. Tisková mluvčí Hradu Hana Burianová pak prezidentovu indispozici omluvila virózou.

Možná ani netušila, jak velkou vlnu vtipů – kreslených i slovních - to mezi Čechy zvedne. A následně se ukázalo, že historka zaujala nejen v české kotlině, ale i hodně daleko na východ od nás. V tchaiwanské televizi například vytvořili grafici velmi drsné video se Zemanem, které nenechávalo nikoho v pochybnostech, co za nepříjemnými chvilkami stálo.  Při té příležitosti si v Asii též všimli, že v Česku zlidověl slogan „jdu na virózu“, který znamená něco v tom smyslu jako „jdu se ožrat“.

Zdroj: Youtube (více než 300 tisíc zhlédnutí) 

V té době a v těchto souvislostech pak proslul i výrok ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který na adresu prezidenta pronesl větu: „Já jsem to sice neviděl, ale v pátek jsem slyšel, že chybělo málo a ke korunovačním klenotům, koruně, žezlu a jablku, přibyla ještě šavle.“

Po pár dnech se potýká se stejnou nepříjemností i Kalousek. I když v jeho případě nejde o oficiální akci, ale o rozhovor natočený po telefonu, po několika nocích, kdy, jak sám předeslal, „nespal“. Zřejmě i proto, že Bechyně, v které žije, byla jedním z míst, které byly silně zasaženy povodněmi.

To, o jaký typ indispozice se však v jeho případě jedná, asi umí odhadnout většina těch, kteří si jeho dialog s redaktorem televize Nova vyslechli. Poté, co i ten oběhl většinu sociálních sítí, internet i média, pak Kalousek přiznal, že skutečně vypil dvě skleničky alkoholu, že se nemíní vymlouvat na „virózu“.

Zdroj: Youtube (přes 17 tis. zhlédnutí)

Přesto jeho chování řada Čechů odsoudila a v pátek vznikla on-line petice, která alkoholové incidenty politiků odsuzuje, jmenuje se: Jsme unaveni z vašich viróz, podepsalo ji dosud přes 150 lidí. Jaký další užitek však vedle vyjádření názoru může do praxe přinést, není příliš jasné.

„Pokud chcete říct nashledanou politikům, kteří dělají naší zemi takovouto ostudu, podepište se. Pokud soucítíte s oběťmi nedávné živelné pohromy a také tento výlev ministra financi považujete za nepřijatelný a zcela bezohledný vůči těmto lidem, sdílejte. Desítky tisíc těch, o jejichž penězích 'pan ministr' takhle mluvil, právě dostali totální plivanec do tváře. Národe, necháme si toto líbit?“ ptají se autoři zmiňované petice, kterou lze najít a podepisovat jak na stránkách Jednej.cz, tak i na Facebooku.  

S žádnou další vládou už taková sranda nebude, míní Paroubek

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21 se k události vyjádřil na svém blogu. „Pokud jde o Nečasovu vládu, máme jednu jistotu. S žádnou další už taková sranda nebude,“ uvedl s otázkou, zda to není ale příliš drahá sranda.

V blogu, který nazval "A cenu pro vrchního vládního chlastometra získává..." pak Paroubek popisuje vývoj událostí, opepřený jeho vlastními postřehy.

„Bylo to příjemné rozptýlení jej slyšet tak roztomile blábolivého. Jak by to řekl rytmistr König z Písku v Osudech dobrého vojáka Švejka, pokud by na něj pan ministr při svém rétorickém výkonu omylem dýchl: (zjistiv nesporně situaci svým bystrým, zkušeným čichem) 'rum, kontušovka, čert, jeřabinka, ořechovka, višňovka a vanilková‘.

"Zkrátka, někteří pánové z vlády by neměli tak mocně chlastat. Smutný je už sám obraz vlády za tři roky její zkázonosné činnosti. Nechci ani vědět, zda ministr financí dostal za svůj bravurní rétorický výkon šavli největšího chlastometra TOP 09, případně celé vlády od svého představeného, kterým je sám knížepán,“ poznamenal v blogu Jiří Paroubek.

Podle něj si snad pan ministr financí pro svoje sólové vystoupení mohl počkat na vhodnější dobu, až tisíce či desetitisíce lidí nebudou při stále probíhajících povodních řešit své nejzákladnější životní potřeby. „Mravní zchátralost téhle vlády vskutku nezná mezí,“ uzavřel své vyjádření na toto téma bývalý premiér.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…