Už třetí věc, kterou chtějí naštvat Babiše. Co tentokrát?

22.03.2016 7:05

Další návrh proti ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babiši je na světě. A opět má podporu i koaličních poslanců z řad ČSSD a KDU-ČSL. Píše o tom dnešní Právo.

Už třetí věc, kterou chtějí naštvat Babiše. Co tentokrát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Jde o návrh poslance TOP 09 Martina Plíška, aby si strany na své volební kampaně mohly půjčovat pouze od bank. „Úvěry politickým stranám by v zájmu jejich transparentního financování měly poskytovat věrohodné subjekty, tedy banky licencované Českou národní bankou. Zamezí se tak jejich financování anonymními firmami nebo jednotlivci,“ uvedl Plíšek. 

Jako oprávněný požadavek vnímají návrh například sociální demokraté Jeroným Tejc a Jan Chvojka. K diskuzi teď bude zřejmě jen to, zda se návrh bude vztahovat i na půjčky od firem, které vlastní sama strana. 

Babiš přitom předloni své straně půjčil 65 milionů korun, a to bezúročně. Hnutí je navíc na půjčkách závislé, neboť nedostává tolik na státních příspěvcích, ani na členských příspěvcích. Letos si hnutí půjčí i na krajské volby. I proto nad návrhem protestuje. 

„Náš koaliční partner ČSSD navrhuje v poslední době vícero věcí proti našemu hnutí,“ uvedl k tomu Babiš. Rozčílila ho již podpora mimořádné schůze ke kauze Čapí hnízdo či navrhovaný zákon o střetu zájmů. Ministři by se totiž mimo jiné museli vzdávat svých podílů ve firmách. A tak ANO vychází s protitahem – strany by měly být obdarovávány prostřednictvím svých společností a na hospodaření stran by dohlížel nový pětičlenný úřad. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…