Už vám hrabe, máte v hlavě naděláno. Policie asi opravdu šlápla... vedle. Zde jsou nové zprávy

25.04.2016 15:02

Včerejší postup jednoho z policistů, jenž zakázal skautům na třetím nádvoří Pražského hradu zazpívat státní hymnu, se stává předmětem mnoha komentářů. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček se dnes za postup policie omluvil. Mluvčí policie Jozef Bocán pro server Novinky.cz uvedl, že postup policisty byl neempatický.

Už vám hrabe, máte v hlavě naděláno. Policie asi opravdu šlápla... vedle. Zde jsou nové zprávy
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Pražský hrad

Své ke kauze řekl také komentátor SvobodnéhoFóra.cz Jan Jandourek, jehož dcera byla na místě. „Boj proti terorismu už nabral v této zemi ty pravé obrátky. Včera policie na Hradě zabránila skautům, kteří přišli oslavit svátek svatého Jiří do svatojiřské baziliky, zazpívat českou hymnu. Bylo to to první, co mi moje devítiletá dcera oznámila po návratu z výpravy. Jak ukazuje i video, které už koluje po internetu, zpívat se na Hradě, stejně jako kdysi ve filmovém Půlnočním království, prostě nebude,“ popisuje Jandourek. 

„Není to poprvé, koncem března šli odpůrci čínského režimu na Hrad a chtěli dojít na Hradčanské náměstí, kde se podle původních plánů měli na ohlášeném shromáždění sejít. Policie ale akci zrušila a na místo je nepustila. Mezi účastníky byl mimo jiné také Ivan Havel, bratr zesnulého prezidenta Václava Havla,“ povšiml si Jandourek a dodal, že časy se mění. „Takže skauti nesmí na Hradě zpívat hymnu a Havlův bratr nesmí kvůli návštěvě čínského papaláše do míst, kde byl jeho bratr prezidentem,“ řekl Jandourek a připomněl roky 1968 a 1969.

Původní text ZDE.

„Policie na chvíli hodná se najednou zase změnila v represivní složku a trvalo to dvacet let. Stačilo, aby někdo nahoře kývnul a bylo hotovo. Jsme jako ta žába v kotlíku vody. Teplota na plotně se pomalu zvyšuje a žába najednou zjistí, že už je uvařená,“ uzavřel s tím, že za sebe si to takhle nepřeje.

Na Jandourkův článek následně upozornil i šéfredaktor Svobodného fóra Pavel Šafr. „Tady už končí legrace. Zakázat skautům zpívat hymnu na Pražském hradě, to může udělat jenom idiot nebo komunista,“ uvedl.

„Těm policajtům už snad hrabe,“ podotkl v reakci na událost poslanec za ČSSD Jan Chvojka. 

Servítky si v souvislosti s událostí nebral ani publicista Petr Sedláček. „Buďto se policajti (spíše esenbáci) vracejí k tradicím z před roku 1989, nebo tam mají všichni v hlavách nasráno,“ uvedl doslova.

Incident rozlítil i ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Hradní policii zjevně chybí stabilní vedení. Vedení policie to musí rychle vyřešit!“ napsal na svém twitterovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…