Už vybíráme ministry! Ivan Bartoš ukázal, kteří Piráti budou vládnout

14.01.2020 8:16

Staronový šéf Pirátů Ivan Bartoš v MF Dnes prozradil, kdo by z Pirátů mohl sedět ve vládě. Právě to, aby se Piráti účastnili vlády, je Bartošova ambice.

Už vybíráme ministry! Ivan Bartoš ukázal, kteří Piráti budou vládnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Pirátská strana je podle Bartoše jediná strana, která procentuálně vyrostla nebo dlouhodobě roste. „I když je pravda, že ke konci roku jsme zaznamenali jistou stagnaci. Nemyslím si ale, že by to byl náš strop. Náš potenciál hovoří o dvaceti procentech lidí zvažujících, že budou volit Piráty. Takže ano, ta ambice uspět ve volbách co nejlépe a znovu jednat o participaci na vládě v souladu se strategií, která opět bude schválena celostátním pirátským fórem, tam skutečně je,“ míní Bartoš.

„Už teď máme kompetenční požadavky na nominanty, kteří vzejdou z nominací celostátního fóra Pirátů. Každý kandidát bude muset mít k výkonu té dané funkce kompetence. Bude to také otázka komunikace a jeho postoje k řešení problémů. Ostatně bude to pirátský nominant, tudíž by měl kopírovat nastavením své osoby teze pirátské filozofie, a hlavně politiky,“ poznamenal pak k možnému vládnímu složení Bartoš.

Nominantů podle jeho slov může být víc. „A nikde také není řečeno, že to budou lidé pouze z Pirátské strany. Na druhou stranu, lidé u nás uvidí, kdo jsou naši potenciální kandidáti do vlády,“ sdělil Bartoš. A prozradil například jméno ministryně práce a sociálních věcí, jíž by dle jeho slov mohla být Olga Richterová. A nezatratil ani Jakuba Michálka či Lukáše Kolaříka.

„Pro mě je třeba hodně důležité Ministerstvo pro místní rozvoj. Bohužel tu váhu nemá ani rozpočtem, protože hospodaří převážně s evropskými penězi. Politika se má dělat co nejblíže lidem. A já ve veřejné správě, v samotných regionech, vidím největší deficity vůči nim. Další by pak bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod něž stejně jako pod Ministerstvo pro místní rozvoj spadá dostupnost bydlení. Samozřejmě nás bude zajímat i spravedlnost nebo školství,“ uzavřel Bartoš, že ve hře je také Ministerstvo informatiky.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…