Už žádné líbíky pro Halinu za vtipy o Rusku. ČT v tichosti zrušila dezinformační estrádu

07.01.2020 20:33

Česká televize se v tomto roce rozhodla nepokračovat ve vysílání nepříliš kladně přijatého pořadu To se ví. „Zábavný“ pořad, který veřejnoprávní televize tvrdě prosazovala, se věnoval dezinformacím a fake news. Česká televize jím chtěla kromě „rozdávání humoru“ rozšiřovat i obzory mediální gramotnosti svých diváků. Právě u hodnocení diváků ale nakonec dosti vyhořela a nepomohly ani známé osobnosti, které se střídaly po boku Aleše Hámy a Haliny Pawlowské. Česká televize se tak nyní jala prostřednictvím své mluvčí vysvětlovat, že kritizovaný pořad byl určený jen pro loňský podzim.

Už žádné líbíky pro Halinu za vtipy o Rusku. ČT v tichosti zrušila dezinformační estrádu
Foto: Repro ČT
Popisek: Halina Pawlowská a Martin Dejdar v soutěži To se ví

Pořad To se ví byl vedením České televize ukončen již po svých dvanácti dílech. Sama veřejnoprávní televize nyní tvrdí, že s pořadem neměla delší plány. „Pořad To se ví byl určen pro podzimní vysílací schéma loňského roku. Odvysílali jsme tedy všechny jeho plánované díly,“ uvedla pro server Reflex.cz tisková mluvčí České televize Karolína Blinková.

Celá „show“ přitom začínala s velkou pompou. Na scénáři pořadu se podílel například sociolog Stanislav Biler, jeden ze spoluzakladatelů hnutí Žít Brno, který prohlašoval, že: „Zeman je naprosto vyhořelej, nemá už dávno co říct. Hledí smrti do chřtánu a do toho občas něco řekne.“ A stěžoval si, že Babiš nerespektuje názory mladých lidí. Svou ruku k dílu přiložil i oceněný politolog a odborník na fake news Miloš Gregor z Masarykovy univerzity v Brně. Zapojil rovněž i studenty politologie tamní univerzity.

Režisérem byl Jakub Wehrenberg. Cílil na to, aby prý v pořadu byly humor a nadsázka. „Považujeme za důležité nejen přinutit diváky o zprávách a médiích kriticky přemýšlet, ale najít zdravou míru mezi vážnými tématy, kterých se dotýkají, a vtipem, kterým je můžeme odlehčit,“ tvrdil.

Anketa

Milion chvilek pro demokracii se pochlubil patnáctiletou aktivistkou. Je dobře, že takto mladí lidé politicky vystupují?

4%
96%
hlasovalo: 14787 lidí
„Zábavnou panelovou show, ve které populární osobnosti glosují falešné zprávy z internetu a médií“, jak pořad popisoval generální ředitel ČT Petr Dvořák, byl divák provázen moderátorem Tomášem Měcháčkem. Stálými kapitány týmů pak byli Aleš Háma a Halina Pawlowská.

Cílem celého počinu televize bylo ukázat, že „v dnešním světě on-line zpravodajství a dezinformací je komplikované odlišit skutečnost od lži, pravdivou zprávu od té falešné, ale především že můžeme brát situaci s nadhledem a pobavit se“. Česká televize tak chtěla kromě humoru rozšiřovat i obzory mediální gramotnosti svých diváků.

A pak letos v polovině září nadešel čas prvního dílu. Začal veselým obrázkem pejska s plátkem šunky, ale hned ujistil, že „záměrně šířených polopravd, které mají skutečný vliv na naše životy, je ve veřejném prostoru víc než dost“. Háma si na pomoc přivedl herečku Adélu Gondíkovou a Pawlowská herce Marka Taclíka.

Pořad také ohromil všechny jazykology vytrvalým propagováním slova „líbíky“, neboli český překlad anglického „lajky“. Ty dostávali soutěžící za správné odpovědi.

Během úvodního dílu se řešily kupříkladu sociální sítě a Měcháček se jal citovat příspěvek od premiéra Andreje Babiše, že nejlépe je na jeho farmě, protože zvířata nelžou, nekradou a nemají lidské problémy. Moderátor se omlouval, že nedává premiérův československý akcent, soutěžící Gondíková vyjádřila názor, že to „zní trošku jako zemědělec roku“.

Háma si myslí, že to psal v době, kdy se „hrdě hlásil ke svému hnízdečku“, a bude to pravda. „Takže áno, Andrej toto písal,“ pravil s premiérovou charakteristickou dikcí. Taclík usoudil, že je to fake, protože v onom příspěvku bylo napsané správně slovo zkušenosti, a to by podle něj Andrej Babiš správně česky napsat nedokázal. „Nejvtipnější na tom je, že dnes tvrdí, že v roce 2013 žádnou farmu nevlastnil. Tak buď cestuje v čase, nebo je to kampáááň,“ vysvětlil protaženě televizním divákům moderátor Měcháček.

Zaběhli i do zahraničí a s poukazem na tiskovou konferenci politika v Pákistánu, kterého lidé mohli kvůli chybě spatřit vyobrazeného s přimalovanýma ušima. Tvůrci pořadu rozhodli, že podobně „pomohou“ některým českým politikům. Moderátor pak posměšně komentoval ozdobené Miroslava Kalouska, Jana Hamáčka (soutěžící Háma přidal glosu, že „to je můj mladší bratr Hamáček“) anebo Ivana Bartoše, z jehož krásy Adéla Gondíková omdlévala.

FOTO: Repro ČT1, To se ví

Soutěžící Halina Pawlowská se při rozboru jedné fake news kolem zakrytého maršála Koněva blýskla vtipem o Rusech, kteří budovali falešné, namalované Potěmkinovy vesnice, takže nejspíš mají slabost pro papundekl.

Moderátor též varoval, že na internetu jsou i podvodníci, kteří útočí falešnými výzvami k solidaritě. U nás se sbírají třeba víčka od plastových láhví na nemocné děti. „Poláci zakázali sběr plastových víček na nemocné děti. Je to prý k hovnu,“ přečetl moderátor titulek. Po zděšení soutěžících ještě dodal, že se Polákům doporučuje, aby místo toho (kromě toho, aby raději přispívali skutečnými penězi) přistoupili k modlitbám.

Soutěžící Taclík byl lehce dezorientován, o sbírání víček prý netušil a nechápe, proč se to vůbec dělá. Gondíková si myslí, že v Polsku by to byli schopni udělat, ale u nás ne. Háma neodolal a napodobováním polštiny sdělil, že je to „kompletni pravda“. Pawlowské se to ale nezdálo a díky tomu si připsala správnou odpověď. Moderátor na to vysvětlil, že to bylo ze satirického webu, jehož satiričnost ale čtenáři často neodhalí a berou jej vážně, protože naletí na „pobuřující a šokující titulky“. Téma sbírání víček pak divákům osvětlil, že to sice není fake news, ale je to naprosto neefektivní způsob pomoci nemocným dětem.

FOTO: Repro ČT1, To se ví

„Za tým našeho pořadu vás prosím. Vykašlete se na sběr víček, ideálně nekupujte vůbec nic v plastu,“ vyzval za scenáristu Bilera nebo brněnského politologa Miloše Gregora, který se na tvorbě pořadu též podílí. První díl pak vyhráli Pawlowská s Taclíkem.

A na „neskutečný“ obsah pořadu se hned po prvním dílu strhla velká pozornost. Kvalitu nového osvětového pořadu ohodnotili kritici na ČSFD. A nebrali si servítky, hodnocení „odpad!“ jasně dominovalo. Jeden z hodnotitelů si neodpustil narážku, že i Talk show Jiřího Ovčáčka je lepší. Přišla i výtka, že cílová skupina, kterou by měl pořad vzdělávat, už při vysílání dávno spí. A do pořadu se pustila i kritička na iDNES. „Jedno velké nabádavé trojnásobné N čili Nic Než Nuda,“ zhodnotila pořad na serveru iDNES filmová a televizní kritička Mirka Spáčilová. Že ČT označuje pořad za zábavný, hodnotila, že: „To je ovšem taky podraz.“

Nutno podotknout, že si pořad u diváků nenapravil reputaci ani po několika dílech. V současnosti totiž na serveru pro hodnocení kinematografického obsahu ČSFD.cz dosahuje pouhých 18 procent.

FOTO: Repro ČT1, To se ví

Své k pořadu přidal i mediální analytik Jiří Mikeš. „Ten pořad je od začátku špatný a měl by být koncipován úplně jinak. Jestli se inspirovali ze Západu, tak tohle bylo dosti amatérské,“ zhodnotil.

„Domníval jsem se, že v pořadu budou lidé, kteří něco vědí o práci s veřejností, ale nevědí. Kdyby něco věděli, uvědomili by si základní pravidlo, že věcem a lidem bez chyby se nevěří. Jestli někdo šíří fake news, tak k nim patří i Česká televize a mohli střílet i do vlastních řad, když měli potřebu napadnout televizi Prima. Stejně se nemohou zbavit ideologického poslání, kdy jdou proti Babišovi, Soukupovi, o doktorce Samkové a Agrofertu ani nemluvě. Takže to rozjeli proti svým takzvaným nepřátelům,“ komentoval Jiří Mikeš. Podle něj mohla televize dát místo komentátora Tomáše Měcháčka za pult Fridrichovou a Wollnera a bylo by to stejné. Současně zapochyboval o cílové skupině. Podle Mikeše se bude raději dívat na seriál Ulice.

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se buď do ČT vloupali tvůrci České sody, nebo scénář přišel z Moskvy. „Takto zdiskreditovat boj s dezinformacemi, to se jen tak někomu nepodaří,“ shrnoval Ovčáček a nazval pořad fraškou.

Ve druhém dílu byli hosty herečka a moderátorka Michaela Maurerová a herec a komik Martin Dejdar. Soutěžící měli tentokrát uhodnout, zdali je pravda, že v Americe společnost McDonald přidávala do kávy pro urychlení varu tuk ze smažení hranolek. Či přišlo na doplňování titulků. „České lithium skončí v ___, varuje Okamura,“ zněla první otázka. „Uprchlických internačních táborech,“ tipoval Háma. „V Japonsku, protože tam o tom něco ví,“ tipoval Dejdar, ale Halina Pawlowská ho přesvědčila ke změně odpovědi na „v prdeli“. Správná odpověď byla „v bombách islamistů“, nicméně Měcháček doplnil, že se jedná o satirický článek z webu Infobaden.cz. Vítězství si nakonec odnesl Martin Dejdar s Halinou Pawlowskou.

A reakce na pořad opět přibývaly. Podle Vadima Petrova, člena rady RRTV, pořad navázal na to nejhorší z Československé televize osmdesátých let. Došlo i na zmínky o tom, že i tento program je placen z peněz koncesionářů. „Tohle není fejk! Imbecilní pořad o fake news ‚To se ví‘ vyrábí Česká televize i za vaše peníze,“ připomenul mediální expert Petr Štěpánek. „Kavčí hory slaví 30. výročí listopadu 1989: Namixuj komunální humor Zelenkovy ČST Praha, teze z politického školení mužstva a celé to zaplať z peněz koncesionářů. To se ví!“ ironizoval Jiří Ovčáček.

„EUsoudruzi jedou velkou show!“ okomentoval zaměření pořadu také komentátor Tomáš Vyoral. A pokračoval: „Vydržím hodně. S vypětím zvládnu demagogii satanáše Tomáše Halíka, uvědomělých komentátorů Peheho, Fendrycha či Palaty či pozdní disidentky Němcové, pořady a selfies Emmy Smetany, facebookové skvosty Drahoše, Fialy či Hrušínského nebo proklamace generalissima Petra Pavla, který by svého času snad velel i osmanským armádám, kdyby mu zaručili kariérní postup – ale sledování ‚To se ví‘ pro mě bylo bezkonkurenčně nejtěžším kalibrem. Za tenhle počin se snad budou muset stydět potomci tvůrců a aktérů až do osmého kolene.“

Následovaly i další díly. Vystřídaly se v nich i osobnosti jako komik Richard Genzer, herec Petr Vondráček se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou a nechyběla ani umělkyně Dagmar Patrasová. Zřejmě však pořad ani přes bohatý výběr osobností „nezazářil“, a televize se tak rozhodla v tomto roce v něm již tedy nepokračovat.

FOTO: Repro ČT1, To se ví

Není ovšem jediným pořadem, který končí. Skoncovat se Česká televize rozhodla i s Focus on Europe. Jak ve svém komentáři ke konci pořadů nyní píše komentátor Viliam Buchert, tento pořad „například v letech 2015 a 2016 vysílal prakticky v každém svém dílu reportáže o migrační tsunami, která tehdy postihla Evropu“. „Většinou to nebylo varování před možnými negativními dopady migrace (terorismus, šíření islamismu, zvýšení kriminality na některých místech kontinentu a kulturní, náboženská a společenská nekompatibilita velkých skupin nových obyvatel), ale poukazováno bylo především na pozitiva, na údajný obohacující multikulturalismus a další jevy. Přesně v intencích toho, co do světa šířila mainstreamová německá média a kancléřka Angela Merkelová,“ poukázal Buchert pro server Reflex.cz. Focus on Europe Česká televize vysílala od ledna 2006.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…