Už zase někdo lezl Zemanovi na střechu. Zde je vyjádření Hradu

21.09.2015 15:49

Na střechu Pražského hradu se prý opět pokusili proniknout aktivisté ze skupiny Ztohoven. Podle České televize však byli tentokrát zadrženi policií.

Už zase někdo lezl Zemanovi na střechu. Zde je vyjádření Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancelář prezidenta republiky

Členové známé umělecké skupiny Ztohoven v sobotu vzbudili rozruch, když převlečení za kominíky pronikli na střechu Pražského hradu, odkud stáhli vlající prezidentskou standartu. Na její místo na stožáru pak vyvěsili obří rudé trenýrky, které jsou podle něj výstižnějším symbolem prezidentování Miloše Zemana.

Aktivistům se podařilo překvapit bezpečnostní aparát Pražského hradu a pronikli až na střechu, kde se několik minut zcela volně pohybovali. Po jejich činu se objevily výrazy kritiky i pochopení, někteří zmínili i to, že například v Bílém domě ve Washingtonu by s nimi ochranka pravděpodobně jednala úplně jinak.

V pondělí v 15:43 pak Česká televize vydala informaci, že se aktivisté ze skupiny Ztohoven opět pokusili proniknout na střechu Pražského hradu. Tentokrát je už však prý zadržela policie.

ParlamentnímListům.cz informaci o opětovném pokusu o průnik na Hrad, tentokrát nepovedeném, potvrdil i mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Ten prý byl osobně svědkem toho, když byl aktivista policií zadržen. K zásahu Ovčáček uvedl: „Reagujeme adekvátně na sobotní akci vandalů“.

Prezidentská kancelář podle Ovčáčka očekávala, že dojde k pokusům opakovat nedělní incident, Hradem interpretovaný jako zneuctění státního symbolu prezidentské standarty. „ Proto mne ostatně zarazilo, když někteří hovořili o recesi,“ dodal mluvčí Ovčáček.

Celé prohlášení Jiřího Ovčáčka:

Jak jsem už uvedl, reagujeme adekvátně na sobotní akci vandalů. Narušitel byl zadržen. Samozřejmě jsme očekávali, že se po zneuctění standarty prezidenta republiky a Hradu budou tyto ubohé a nízké akce opakovat. Proto mne ostatně zarazilo, když někteří hovořili o recesi. Závěrem dodávám, že jsem byl svědkem toho, když byl narušitel policií odváděn.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…