Už zítra. Pod Křečkovými okny se chystá brajgl. Milion chvilek si přizval posily

26.02.2020 21:23

Iniciativa Stojím za ČT se rozhodla podpořit pražský protest spolku Milion chvilek pro demokracii v Praze na obranu demokratických institucí a na svých facebookových stránkách zve na demonstraci, kterou uspořádá v Brně ve čtvrtek 27. února se stejnojmenným názvem Postavme se rozvratu institucí!. Tu zahájí pochodem od kanceláře veřejného ochránce práv Stanislava Křečka.

Už zítra. Pod Křečkovými okny se chystá brajgl. Milion chvilek si přizval posily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné

„Chceme upozornit na zneužívání politické moci, která slouží k rozvrácení institucí a systému,“ oznamuje záměr akce ve své pozvánce iniciativa Stojím za ČT, která se tím chce připojit k protestu Postavme se rozvratu institucí! spolku Milion chvilek pro demokracii v Praze.

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí

Na akci v Brně, kterou pořádají celkem tři spolky Stojím za ČT, Společně Brno a Milion chvilek pro demokracii, potvrdilo na Facebooku svou účast zatím 152 lidí. Demonstrace bude zahájena 27. února v 18.00 pochodem od Kanceláře veřejného ochránce práv na ulici Údolní a v 18.30 začne samotný protest na Jakubském náměstí u bývalé budovy České televize.

Zneužití politické moci se podle iniciativy Stojím za ČT ukázalo například při volbě „zcela nekompetentní osoby na post ombudsmana“. Hrozí podle ní, že zneužití moci nastane i při volbě členů do Rady České televize a politici si na posty těch, kdo mají kontrolovat nezávislost médií, dosadí „své lidi“. „Z těch se pak může stát hlásná trouba politiků,“ upozorňuje.

„V tak kritických volbách stále postrádáme jednotnou strategii opozičních stran, které svou absencí snahy o spolupráci nesou na výsledku tohoto i dalších hlasování svou část viny,“ vysvětluje dál iniciativa, co předchází celému protestu.

Volba veřejného ochránce práv a Rady ČT je však podle jejích slov jen další z mnoha ilustrací mnohem vážnějšího problému. „Předsedou vlády je trestně stíhaný normalizační komunista a agent StB v obrovském střetu zájmů, který vlastní jeden z největších mediálních domů a který inkasuje z veřejných rozpočtů velké peníze,“ připomíná.



Zmiňuje, že předseda vlády si náhle dosadil novou ministryni spravedlnosti den poté, co jej policie navrhla obžalovat. „Nová ministryně, která je otevřeně napojená na Hrad a hájí zájmy Andreje Babiše, chystá novelu, jež má posílit vliv politiků na výběr nejvyššího státního zástupce. Chystá se také nový způsob vybírání soudců. Nově by je měla vybírat komise, kterou bude vybírat… ministryně spravedlnosti,“ dodává.

Zatím podle iniciativy nejsme tak daleko jako Polsko, jehož vláda se pokouší ovládnout justici takovým způsobem, že o tom mluví již celý svět. Trend je prý ale zřejmý.



„Je proto třeba jasně pojmenovat, co se v tomto státu děje. Čtyřkoalice ANO + SPD + KSČM + Hrad za asistence části ČSSD postupně systematicky rozkládá důležité demokratické instituce, které mají kontrolovat pravidla a sloužit všem občanům, nikoli vybraným politikům,“ uzavírá s tím, že pokud to takhle půjde dál, stane se nakonec to co v Maďarsku či Polsku: justice, média, státní správa a veřejné zakázky budou podřízeny politikům.“

A v takové situaci už podle ní nelze hovořit o zcela svobodných volbách, protože vládní politici mají naprosto odlišné možnosti než opoziční. „Zabetonují se u moci pokřivením systému. Nechceme jít cestou Maďarska a Polska. Pozvěte prosím své přátele a přijďte se postavit postupnému rozvratu institucí,“ dodává na závěr.

Demonstrace Milion chvilek se uskuteční 1. března v Praze na obranu demokratických institucí. Akce začne v 16.00 pochodem z Hradčanského na Staroměstské náměstí, kde od 17.00 protest zahájí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…