Uzavření koalice s DSSS je nepřijatelné. Gajdůšková v ČT uvedla, co bude dál s duchcovskou ČSSD

24.11.2014 23:13

Hlavními tématy pondělních Událostí, komentářů bylo to, že krajská organizace ČSSD nezrušila stranickou buňku v Duchcově, jak požadovalo vedení strany, a problematika zvyšování poslaneckých platů.

Uzavření koalice s DSSS je nepřijatelné. Gajdůšková v ČT uvedla, co bude dál s duchcovskou ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Hostem pořadu k tématu problematické koalice ČSSD, KSČM a DSSS, která vznikla v Duchcově, byla místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Uvedla, že pro vedení ČSSD je nepřijatelné, aby členové sociální demokracie uzavírali koalici s DSSS. Na toto téma prý bude jednat politické grémium strany, předsednictvo a v prosinci i ÚVV. Předpokládá, že vedení strany bude stále trvat na tom, že koalice ČSSD s DSSS je nepřijatelná. Přestože v pondělí vedení krajské organizace ČSSD stranickou buňku v Duchcově zrušit odmítlo.

Karty rozdali voliči

Radek Scherfer, předseda KV ČSSD v Ústeckém kraji rozhodnutí obhajoval tím, že primární věcí je respektování vůle voličů. Prý neměli v ruce jediný pádný argument, na jehož základě by mohli vyslyšet volání vedení strany po zrušení buňky v Duchcově. Scherfer argumentoval i tím, že „karty rozdali voliči“ a že pokud byla DSSS připuštěna k volbám, tak není důvod s ní nejít do koalice.

Starosta Duchcova Zbyněk Šimbera z ČSSD k tomu mimo jiné řekl, že kdyby DSSS byla rasistická, nevěří tomu, že by se v demokratické společnosti mohla účastnit voleb.

V Duchcově se spojil A tým DSSS s jejím B týmem

Politolog Lukáš Jelínek pak k rozhovoru moderátora pořadu se starostou Duchcova poznamenal, že měl dojem, že se v Duchcově spojil A tým s B týmem DSSS. Poukázal na to, že aby komunální politici odhalili riziko, které spočívá v pravicovém extremismu, mohli si přečíst projevy lídrů DSSS. „Argument, že stanovy jsou v pořádku a že koalice je v pořádku, je zavádějící,“ polemizoval Jelínek s tvrzením starosty Duchcova, který nenalezl nic rasistického ve stanovách DSSS, čímž také odůvodňoval vstup duchcovské ČSSD do koalice s DSSS.

Poslanci by si zasloužili víc peněz na expertizy

V další části pořadu se diskutovalo o dohadování poslanců nad tím, jak moc si mají od příštího roku zvýšit platy. Televize v úvodní reportáži poukázala na to, že jak němečtí, tak i slovenští poslanci pobírají plat, který činí více než čtyřnásobek průměrné mzdy v jejich zemích. Gajdůšková argumentovala tím, že ve veřejné správě se přidávají 3,5 %, a poslanecké platy by měly tuto realitu respektovat. Přiznala ale, že poslanci by si zasloužili více peněz na vlastní prezentaci, na expertizy a na analýzy.

K problematice promluvil i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který také poukázal na to, že v sousedních zemích mají zákonodárci vyšší platy. Naznačil, že je tomu tak proto, že česká společnost je závistivá. A když mají nízké platy, zvyšuje to prý u nich riziko, že podlehnou korupci.

Šéf klubu KDU-ČSL Jiří Mihola doporučil navázat platy poslanců na platy soudců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…