Uzavřít mešity, hlásal před volbami Wilders. Takto promluvil správce jedné z nich, když Nizozemci přišli volit

16.03.2017 15:15

REPORTÁŽ Restaurace, hotely, kostely a dokonce hudební párty pro mladé. Tam všude včera Holanďané odevzdali své hlasy. Reportér ParlamentníchListů.cz byl v hlavním městě Amsterdamu, kde to voní marihuanou a v oknech čtvrti červených luceren zvou prostitutky k placenému sexu.

Uzavřít mešity, hlásal před volbami Wilders. Takto promluvil správce jedné z nich, když Nizozemci přišli volit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Fatiho mešita byla původně chrámem svatého Ignáce

 Klidně si vše vyfoťte, ať všude vidí, jak jsou Holanďané maximálně otevření. Ničím se netajíme,“ sdělil reportéru ParlamentníchListů.cz šéf volební komise v podniku Wurst and schnitzelhaus, v takové „buřtárně a řízkárně“, na hlavním nádraží v Amsterdamu. Tři dívky, které zrovna dovolily, se netajily svou náklonností k zeleným. Ostatně k volbám se dostavilo přes osmdesát procent voličů. Zvítězila vládní Lidová strana pro svobodu a demokracii, Wildersova Strana pro svobodu zůstala za očekáváními a nejvíc nových křesel v Tweede Kamer, zdejší poslanecké sněmovně, získala právě Zelená levice.

Politici k výsledkům

„Potřetí v řadě vyšla Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) z voleb jako největší. Jde také o noc, kdy Nizozemí po brexitu a Trumpovi řeklo ne populismu,“ sdělil ještě v noci v Haagu premiér a lídr VVD Mark Rutte, jehož strana deset poslaneckých mandátů ztratila. „Děkuji voličům PVV, vyhráli jsme křesla a Rutte mi neunikl,“ napsal šéf Strany pro svobodu Geert Wilders, jemuž se přezdívá „peroxidový démon“, na twitteru. PVV získala čtyři nová křesla. Právě Wilders se dlouhodobě prezentuje jako protiislámský politik. Před volbami prohlašoval, že by byl pro uzavření mešit. Kvůli útokům na islám musí mít také nepřetržitě ochranku.

„Vedli jsme speciální kampaň. A je zde někdo, komu za to dlužím, což je má drahá Jolein,“ obrátila se třicetiletá vycházející hvězda holandské politiky Jesse Klaver, šéf Zelené levice, na pódiu na svou manželku. Políbil ji a vytryskly mu slzy štěstí. Pro jeho stranu volby dopadly opravdu výborně, získala čtrnáct nových křesel. Nejvíce mandátů, devětadvacet, naopak ztratila Strana práce (PvdA).

Zelení včera na celé odpoledne opanovali náměstí před amsterdamským hlavním nádražím. S Klaverem si všichni dělali „selfíčka“, novináři debatovali a ostatní členové strany se hromadně fotili. Ostatně nádraží je neoficiálním centrem Amsterdamu. Nejenže sem přijíždějí vlaky a autobusy z celého Holandska, ale z jedné strany paprskovitě vyjíždějí tramvaje a z druhé vyplouvají trajekty do okolních přístavů.

V mešitě liduprázdno

Královský palác na náměstí Dam jako vždy obléhaly stovky turistů. Hned za ním v jedné ulici došlo k incidentu, kterých si město zažívá každý den nespočet. Ožralý a další plechovku Heinekenu sosající mladík přecházel přes přechod, ale na červenou. Autem do něj najel řidič a na přední sklo auta se snesla sprška piva. Posléze si to chtěli oba vyřídit ručně, ale nakonec se uklidnili. Opilec nadával polsky, řidič turecky.

Volilo se také v kostele Westerkerk, který byl včera uzavřen jen pro Holanďany. Nedaleko stojí Fatiho mešita, která byla původně chrámem svatého Ignáce. V ní až na několik mužů, sledujícíh televizi v kavárně, bylo liduprázdno. „Až hlavy politiků vychladnou, dostane se vše do normálních kolejí a překřikování s Tureckem ustane. Nicméně můžu říct, že se zde muslimové nyní necítí moc dobře,“ sdělil ParlamentnímListům.cz správce mešity. V Holandsku jich je skoro čtyři sta padesát tisíc. Nicméně do sněmovny se nově dostala se třemi mandáty i prouprchlická strana DENK, kterou založili dva turečtí bývalí zástupci Strany práce. Je označována za Erdoganovu filiálku.

Největší fronta na volby stála před výškovou budovou A'DAM, v jejímž nejvyšší poschodí zasedala volební komise. Právě na její střeše je nejkrásnější výhled na celý Amsterdam, na město, které nikdy nespí. V době, kdy se začaly volební místnosti uzavírat a sčítání hlasů propuklo naplno, se zaplnila čtvrť červených luceren k prasknutí. Všude voněla nebo smrděla, jak to kdo bere, marihuana, která se ve zdejších „coffeeshopech“ prodává. Výsledky voleb tady ale nikoho moc netrápily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…