Uzbekistán požádal Hrad o odložení návštěvy Karimova v Praze

13.02.2014 13:58

Uzbekistán požádal Hrad o odložení návštěvy prezidenta Isloma Karimova. Ze setkání s ním se omluvili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministři i vedení hlavního města. Kontroverzní státník měl do Prahy přijet 20. února. Proti návštěvě Karimova v Česku protestovala řada nevládních organizací. Uzbeckého prezidenta považují za diktátora. O žádosti uzbecké strany dnes ČTK informoval mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Uzbekistán požádal Hrad o odložení návštěvy Karimova v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman byl hostem pořadu Hyde Park. Vysílalo se přímým přenosem z Pražského hradu

„Ve čtvrtek dne 13. února 2014 uzbecká strana současně v Taškentu i Praze požádala o odložení termínu návštěvy prezidenta Isloma Karimova v Praze," uvedl v tiskovém sdělení Ovčáček. Důvodem odložení návštěvy jsou podle něj obtíže při naplňování programu Karimovovy cesty do Prahy. Ze šesti ministrů, kteří se měli z uzbeckým představitelem setkat, se pět omluvilo. „Nebylo možné uskutečnit ani plánovaný oběd s předsedou vlády," uvedl Ovčáček.

Vysocí představitelé obou zemí měli při Karimovově návštěvě podepsat několik bilaterálních dohod, například o ekonomické spolupráci. Smlouvy nyní budou podepsány na protokolárně nižší úrovni, aby české firmy na jejich základě mohly uzavřít kontrakty v hodnotě zhruba 15 až 16 miliard korun, informoval Ovčáček.

Humanitární organizace považují Karimova za představitele represivního režimu, který utlačuje vlastní občany. Člověk v tísni proto začátkem týdne vyzval prezidenta Zemana, aby pozvání uzbecké hlavy státu do Prahy zrušil. Zeman však v otevřeném dopise uvedl, že Karimova pozval jeho předchůdce Václav Klaus. Zástupcům humanitární organizace popřál „více informovanosti a méně pokrytectví".

Člověk v tísni se na Zemana obrátil ve jménu třiceti světových i českých nevládních organizací zabývajících se lidskými právy. Jejich stav je podle nich v Uzbekistánu špatný.

Volba Zemanových partnerů k politické diskusi se v poslední době setkává s kritikou humanitárních organizací. Apelují na něj například, aby v Praze nepřijímal ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, proti němuž se v jeho zemi organizují masové demonstrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…