Uznávaný expert Robejšek si všímá zajímavé změny v celé Evropě. Politici by měli začít konat

03.06.2014 20:38

Docent Petr Robejšek, expert na mezinárodní vztahy a nezávislý poradce pro strategické otázky, se v komentáři na blogu Aktuálně.cz zabývá problematikou národních zájmů. Ačkoli se mohlo nějaký čas zdát, že z Evropy tento fenomén vymizel, čas ukázal, že to bylo spíše zbožné přání než realita. Rusko, Ukrajina a koneckonců i státy EU po evropských volbách hájí stále intenzivněji právě své národní zájmy. A politici by je opět měli začít naplňovat.

Uznávaný expert Robejšek si všímá zajímavé změny v celé Evropě. Politici by měli začít konat
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a expert na mezinárodní vztahy doc. Petr Robejšek

Po druhé světové válce řada států Evropy uvěřila, že dosáhne bezpečnosti a blahobytu pro své občany cestou spolupráce s dalšími státy podepřenou navíc kulturní rozmanitostí společností. Ukrajinská krize, ruský postup v ní a nakonec i nedávno skončené evropské volby ale ukázaly, že tak jednoduché to není.

Neexistuje evropské vlastenectví

„Kde byla chyba? V představě, že základ shody a spolupráce je skutečnost, že všichni chceme totéž. Ano, chceme blahobyt a bezpečnost, ale toho, po čem všichni toužíme, není pro všechny dost. To znamená, že mnohdy bereme jiným, abychom získali sami. A v posledních letech přibývá i v Evropě zemí, ve kterých již není kde brát. Není proto divu, že mnohde národní zájmy působí v jejich prapůvodním významu. Hledání výhody pro vlastní kmen,“ podotýká Robejšek.

  • Celý text ZDE

Evropští voliči dali ve volbách do Evropského parlamentu najevo, že chtějí více mluvit do osudu svých zemí. Už jim nestačí to, co jim nabízejí dlouho vládnoucí politici. Ti je totiž podle názoru celé řady občanů příliš neposlouchají. A tak volí politiky nové. Další slabinou je, že se občané neztotožnili s evropskou integrací ve vlasteneckém smyslu. V okamžicích krize zkrátka upřednostňují národ před Evropou. A proto je podle Robejška na čase, aby politici začali znovu začali naslouchat občanům a plnit jejich národní zájmy.

„Když vlády opravdu vnímají to, co se v jejich společnosti děje, tak národní stát představuje nejlépe fungující organizační jednotku v chaosu současného světa. Národní zájem pomáhá lidem pochopit svět a vládu inspiruje k tomu, jak v něm účelně jednat. Ano, národní stát působí `jen` ve svých hranicích a někde lépe a jinde hůře, ale vždy rychleji a většinou účinněji než nadnárodní seskupení,“ pokračuje analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…