Uznávaný biolog burcuje: V přírodě není nic náhodného. Ani nynější koronavirus. Příroda se nebrání, ona útočí!

28.03.2020 18:58

Nestudujeme pořádně přírodní vědy a pak se divíme. Čas škol Komenského je ten tam a to je škoda. Vrátí se? Měl by! Stejně tak jako ohleduplnost k okolí a pochopení dějů. Jak nadutě a zpupně hovoříme o tom, že člověk je Pán tvorstva. Příroda se nedá pokořit – to vidíme i na dnešní situaci kolem koronaviru. Má své zákonitosti, které jsme již dávno zapomněli. Zveřejňujeme poselství uznávaného přírodovědce a geologa Václava Zieglera.

Uznávaný biolog burcuje: V přírodě není nic náhodného. Ani nynější koronavirus. Příroda se nebrání, ona útočí!
Foto: Václav Fiala
Popisek: Václav Ziegler, světově uznávaný český geolog a paleontolog

„Venku svítí sluníčko, ale mrzne jako v lednu. Rozkvetlé stromy nepřipomínají, že by se blížilo jaro, i když ho tu oficiálně máme. Jenže takových oficiálních věcí už jsme tady měli a nebyly. Jen zapátrejte ve své paměti. Ale nejen mráz, neřádící choroba kolem nás, z nás dělá pomrzlé a pokorně skloněné, asi tak, jak je dnes, ale nejen dnes, ale ty tři dny, pokorně skloněné rostliny druhu Helleborus foetidus,“ uvádí v úvodu svého „poselství“ docent Ziegler.

Ohýbej mne, proutku…

„Dokonce jsem se dočetl v nějakém veřejně dostupném a zatím necenzurovaném sdělovacím médiu, že rodiče jsou zděšeni z toho, když mají teď děti doma a mají je učit, co se ve škole asi děje,“ podivuje se v úvodu docent. „Ale to mají pouze své ratolesti! Co pak takoví učitelé! Není snad na čase konečně upustit od takzvané anglosasko-americké výchovy? Proč? Inu proto, že naši předkové říkali, že stromek se má ohýbat, dokud je mladý a škoda rány, která vedle padne. Měli pravdu!“ konstatuje dále na fakultách doteď stále oblíbený geolog Ziegler.

Milosrdná lež se vždy vymstí

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
„Odpusťte, chtěl jsem psát něco povzbuzujícího, ale já to prostě nějak nedovedu. Na těch sdělovacích prostředcích ke mně doputovala i úvaha o tom, jak máme být hodní a poučit se z dnešního stavu věcí, že si máme pomáhat a zvládat to. No, nic jiného nám nezbude. Třeba i ten rok vydržíme mít hranice zavřené a lyžařské svahy budou prosty dovádějících na prknech všeho druhu. I těch, co znamenají svět. Jenže, ať se zdá, jak se zdá, v přírodě není nic zcela náhodného. Ani ten náš nynější koronavirus.“

Podle Václava Zieglera existují přírodní zákony, o kterých se ve školách neučí. „Ono se o přírodě vůbec málo učí, ale mělo by se! Já vím, že to stále omílám, jsem s tím protivný a lidi to už nechtějí slyšet, raději si lžou. Ona lež je přece milosrdná, říkají si. Není! Vždycky se vymstí. Stejně jako obcházení přírodních zákonitostí. Proto je tu sucho, proto jsou tu mrazy, když kvetou meruňky, proto přijdou horka a déšť bude v nedohlednu.

Pýcha předchází pád?

Ve své pýše si člověk myslí, že přírodu přelstí. „Nepřelstí, a nebude to tím, že vyrábí brčka z umělé hmoty a netřídí odpady a hází je do oceánu a nechá se vláčet nedospělci, kteří nemají dosud vychozenou školu a pokud ano, tak ani neví jak, ode zdi ke zdi. A příroda se brání. Ba ne, nebrání, útočí na jeden ze svých produktů, protože možná už zjistila, že to není ten správný. Ano, měl jsem psát něco povzbuzujícího…“

Anketa

Kterou písničku by měl hrát rozhlas pro zlepšení nálady?

hlasovalo: 20087 lidí
Tak tedy, blíží se Velikonoce. „Žijeme v tuto chvíli v době, které naši předkové říkali ´půst´. A ani jsme to nechtěli a máme ho. A měli bychom ho držet. A zamyslet se nad svým životem, nad tím, jak jsme ho dosud žili a žijeme. A skutečně se poučit ze svých chyb. Možná, místo nesmyslných detektivek a románů o člověku-vítězi, číst knihy o přírodě, poučit se z ní denní prací, ponořit ruce do hlíny a poklonit se před ohněm i vodou. Pochopit to, proč se najednou udělá sucho a proč je najednou spousta hrabošů a proč se právě teď objeví koronavirus.“

Koukejme kolem sebe

Podle Václava Zieglera je třeba se naučit se koukat kolem sebe, „…ale ne v pýše, ale abychom viděli. Mnozí koukají a nevidí. Od toho jim žádný lékař přes oči nepomůže. Je to v nás, v naší podstatě a dá hodně práce a sebekázně a tvrdosti k sobě se to naučit. Myslíte si, že to není povzbuzující? Ale je, zjistil jsem to sám na sobě, a i když nejsem nějak dokonalý a mám spoustu lidských chyb, tak mi alespoň v tomhle věřte. Třeba uvidíte kvést podléšky a orseje jarní a taky mochnu jarní a v trávě žlutozelené květy křivatců a uslyšíte zpívat koňadru, neboť i slyšet je potřeba“.

Sláva, je tu jaro! „A rychle si uvědomte, že ne jenom pro vás. Hlavně pro tu mochnu, koňadru a křivatec. Možná potom daleko lépe zvládneme dnešní situaci, ale pozor, ne s rukou nataženou, ale s rukou pracující. Přeji vám všem hezký čas velikonoční a radost ze života přírody a všech vašich blízkých! Neboť Velikonoce jsou o vzkříšení! A to je přece povzbuzující?“ uzavírá své poselství z konce března Doc. RNDr. Václav Ziegler, CSc.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Václav Fiala

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…