V 11:00 si StB došla pro známého herce. Jenže ten byl namol, zamčený v bytě i s milenkou. Začalo galapředstavení. Kam se hrabe Dvořák s Bohdalovou…

11.07.2020 4:54

CHARTA 77 Při listování archivními záznamy StB vyvstávají nové skutečnosti. Tou nejmarkantnější zůstává absolutní a až hrůzná pečlivost, s jakou policejní orgány přistupovaly i k tomu nejmenšímu detailu týkajícímu se takzvaně zájmové osoby. Většinou tyto zprávy nemířily pouze na dotyčného člověka. Často jen tak mimoděk zmínily okruh jemu blízkých. V dnešním případu půjde o výpověď režiséra, scenáristy a producenta, výrazného představitele české nové vlny 60. let Pavla Juráčka.

V 11:00 si StB došla pro známého herce. Jenže ten byl namol, zamčený v bytě i s milenkou. Začalo galapředstavení. Kam se hrabe Dvořák s Bohdalovou…
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Silvestr 1986 (Televarieté - 56.vydání)

Anketa

Chcete, abychom přijali azylanty z Hongkongu?

10%
90%
hlasovalo: 14372 lidí
Mezi českými a slovenskými filmovými režiséry byl Pavel Juráček jediný, kdo podepsal Chartu 77. Poté byl vyslýchán StB a nakonec byl donucen k odchodu za prací do SRN. Ještě předtím byl režijně a scenáristicky podepsán pod známý Případ pro začínajícího kata. V tomto dramatu hráli nejen Lubomír Kostelka, Jiří Hrzán či Radovan Lukavský, ale také Pavel Landovský.

A mezi oběma těmito výraznými tvářemi československé kinematografie vzniklo úzké pouto. O tom, co konkrétně Juráček pro Landovského znamenal, svědčí i záznam ve složce s krycím jménem „Boháček“, který byl příslušníky S-StB Praha zaveden v lednu 1975 a týkal se právě herce Landovského.

Ústředním protagonistou se stal tehdy dvaačtyřicetiletý režisér, jehož Pavel Landovský pozval k sobě domů.

Z Juráčkovy výpovědi vyplývá následující děj.

„V 10:00 dne 17. 10. 1977 mne telefonicky zavolal Pavel Landovský do mého přechodného bydliště Davle 109 a žádal mne, abych za ním přijel do Vršovic, že se mnou potřebuje nutně hovořit. Z tohoto rozhovoru jsem usoudil, že potřebuje někam odvézt. Slíbil jsem mu, že za ním přijedu v 11:00. Když jsem přišel na chodbu k ateliéru, stáli na chodbě dva muži. Když jsem zaklepal na dveře, zakřičel na mne Landovský (jménem) Dobřovský nebo nějak podobně, nech toho klepání! Já jsem mu odpověděl, že to jsem já, Pavel, a on nato začal křičet, že mám odposlouchávaný telefon, protože by ho ‚oni‘ jinak nenašli. Mezitím se mě jeden z mužů legitimoval jako příslušník Státní bezpečnosti a požádal mne o občanský průkaz. Protože jsem jej u sebe neměl, představil jsem se jménem. Muž mně vysvětlil, že má povinnost Landovského předvést, že Landovský nechce otevřít,“ konstatoval Juráček dne 18. 10. 1977 ve 14:00 do své výpovědi.

To jsme ovšem teprve na začátku. Landovský, jak známo, byl velký bouřlivák, že i policisté leckdy nevěděli, jak na něj.

Ti proto Pavla Juráčka požádali, aby herci domluvil. To příliš nepomohlo, Landovský byl zjevně pod obraz.

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí
„Z jeho nesouvislých výkřiků jsem pochopil, že je opilý. Od přítomného orgána jsem se dozvěděl, že Landovský má uvnitř nějakou ženu. Znovu jsem na Landovského naléhal, aby otevřel. Po celou tuto dobu Landovský vykřikoval, že se dovnitř nikdo nedostane, že jediná možnost je vyrazit dveře, že na to čeká a vyskočí z okna, že dovnitř se ‚oni‘ dostanou jedině přes jeho mrtvolu. Dále prohlásil, že do této situace ho dostal Dobřovský a abych si jej dobře prohlédl. Příslušník poté požádal sousedku, zda si od ní může zatelefonovat, a když se vrátil, řekl mi, že sem přijedou další kolegové, kteří dveře otevřou násilím. Znovu jsem naléhal tedy na Landovského, aby přestal dělat divadlo a otevřel dobrovolně,“ uvádí dále Juráček.

Ani v tomto případě někdejší člen Činoherního klubu neměl pro postup orgánů a svého přítele pochopení.

„Řekl jsem, že v tom případě odejdu. Žádal mě, abych tam zůstal až do konce, protože on by mne v takové situaci neopustil. Trval jsem na tom, že odejdu, a on mi začal nadávat. Chvilku jsem tam ještě postál, Landovský po celou tuto dobu pokřikoval střídavě na mně a na Dobřovskýho různé invektivy, urážky, které si již přesně nepamatuji, a poté jsem odešel. Celkem jsem se mohl tak zdržet 10-15 minut. Pokud jde o výše zmíněnou ženu, nevím, o koho se jednalo, protože po celou dobu mé přítomnosti mlčela. K předmětu své výpovědi nemám více co uvést ani doplnit,“ uzavřel.

Jak celý akční scénář dopadl, nevíme. V záznamech totiž o žádném happy endu nebyla ani zmínka…

Z legendární Havlovy Audience:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…