V ANO bublá vzpoura proti Faltýnkovi. Olomoucký kraj znovu na paškálu

07.02.2017 12:10

Olomoucký kraj byl mimo významnější zájem médií po řadu týdnů. Změnila to až událost, o jejímž průběhu jako první do detailu informovaly právě ParlamentníListy.cz. Tím spouštěcím mechanismem byla jistá snaha hnutí ANO o odvolání tamního hejtmana Oto Košty. Naše redakce měla v pondělí možnost hovořit s některými zástupci Babišova hnutí v tomto regionu, z nichž vyplynulo dalších několik okolností, dosud nezmíněných.

V ANO bublá vzpoura proti Faltýnkovi. Olomoucký kraj znovu na paškálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Že jde o evidentní snahu o výměnu „neposlušného“ hejtmana Košty, věděly ParlamentníListy.cz řadu týdnů. Indicie získaly nejen z regionu, ale také z centrály hnutí ANO v Praze. „Babišovi bylo několikrát sděleno, co Košta dělá. I to, že má pít. Babiš o tom osobně přesvědčen nebyl, ale víc se o to nezajímal,“ prozradil náš zdroj. Tím údajným našeptávačem měl být po řadu týdnů a měsíců předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Andrej Babiš se k otázkám naší redakce nevyjádřil. Jaroslav Faltýnek tak učinil v souvislosti s některými údajnými pochybeními, jichž se měl hejtman dopustit.

„Šlo o celou řadu manažerských pochybení, vnáší do fungování krajského úřadu chaos, nekoncepčnost. Já osobně považuji za velmi vážný problém jeho úzkou spolupráci s Jiřím Rozbořilem. S bývalým hejtmanem uzavřel Oto Košta poradenskou smlouvu, díky které Rozbořil inkasuje 45 tisíc korun měsíčně. Existují i další osobní problémy, které ovlivňovaly výkon funkce hejtmana, ale o těch mi nepřísluší mluvit veřejně,“ připustil Faltýnek na přímý dotaz.

Jenže zde je zakopán pes. O problémech vědělo hnutí delší dobu, aniž by jakkoli konalo. Vzájemná nelibost vyústila v nedělní jednání zastupitelů ANO na Olomouckém kraji, kam ovšem předseda regionu a poslanec Ladislav Okleštěk zprvu odmítl hejtmana Koštu pozvat. To Okleštěk přiznal také v komentovaných Událostech ČT v pondělí večer. Důvody, proč tak učinil, byly zjevné a ParlamentníListy.cz o nich věděly už o víkendu. Právě na tomto jednání a za zavřenými dveřmi mělo dojít k návrhu na odvolání hejtmana. To se i stalo.

Hejtman a jeho možný nástupce (reprofoto ČT)

Vraťme se jen o několik hodin nazpět, do sobotního večera. V tu dobu naše redakce vedla písemnou komunikaci s poslancem Oklešťkem. Co nám v souvislosti se změnou hejtmana sdělil? „Zmiňované téma není na pořadu dne.“ Svůj postoj zopakoval i později. Přestože evidentně věděl o plánu na Koštovo odvolání, jelikož je jedním z jeho přímých účastníků. To nám ostatně potvrdila řada místních politiků. „Do celé hry vzali i bývalého hejtmana Rozbořila, který se s Koštou zná. Jeho vliv a úkoly zatím nejsou ale příliš jasné,“ uvedl jeden ze zastupitelů ČSSD, který si nepřál být jmenován. Připustil, že pro odvolání Košty hlasovat nechce. Proč? „Jelikož je to Faltýnkův boj, s jeho nápadem na obsazení funkce jsem nesouhlasil již před volbami, nesouhlasím s tím ani nyní, ať doktor Košta pracuje a ukáže.“ Podobně se ale vyjádřili i někteří zástupci ANO. Žádný z nich se kvůli strachu z postihu nechtěl pod svá slova podepsat. Redakci však pět (z celkem 16) zastupitelů zpochybnilo svůj hlas proti Koštovi. Ostatní se odpovědi vyhnuli. A znovu ta otázka: proč?

Na kraji, jak také Košta uvedl v Událostech ČT, má panovat velká obava. Ti, kteří měli odpracovat volby, byli vyhozeni, zatímco se poslanec ANO Okleštěk během kampaně vozil v luxusním BMW po kraji. To jsou slova hejtmana.

Pakliže by šlo vše podle plánu části sociální demokracie a Jaroslava Faltýnka, kdo by Koštu nahradil? O tom se předseda poslanců odmítl bavit. „Otázku, kdo případně nahradí Oto Koštu, budeme teprve projednávat. Chceme znát také názor koaličních partnerů. Otázka, kdo ho nahradí, bude na stole až ve chvíli, kdy současný hejtman rezignuje nebo ho případně odvolá krajské zastupitelstvo,“ řekl ParlamentnímListům.cz Faltýnek.

Shrňme dosud známé skutečnosti.

Již před krajskými volbami se s Koštou nepočítalo. Dohoda ČSSD, ODS a Jaroslava Faltýnka zněla jinak, hejtmanem měl být sociální demokrat. Díky tristnímu volebnímu výsledku soc. dem. se však olomoucký doktor dostal do čela kraje. Už v té době podle všeho začalo hlodání do jeho pozice na centrále ANO, tedy u Babiše. Ten, vzhledem k časové vytíženosti, vše vnímal, ale ani jednu z věcí neověřil. Následně byla dohoda na návrhu o Koštově odvolání. O tom ParlamentníListy.cz věděly den dopředu, a ačkoli to předseda Olomouckého kraje dvakrát popřel, skutečně se naše zjištění potvrdila. Vše tak bylo dlouhodobě plánováno. Co dál? Na to si troufl odpovědět jenom jeden muž, shodou okolností zastupitel ANO. „Dejte si dohromady Faltýnka, Černoška, Oklešťka, jejich vliv ve Sněmovně, jejich kšefty na všechny strany. My jsme jen obyčejní lidi, myslíte, že se té síle budeme stavět? Kdo se o nás pak postará, vy asi ne, že?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…