V Americe je tak krásně. A úžasní lidé, sděluje publicista

03.08.2015 8:27

Nad neuvěřitelnou přírodou a neuvěřitelnými lidmi Spojených států se rozplývá spolupracovník serveru SvobodnéFórum.cz Miroslav Patočka ve svém prázdninovém zápisníku. Překvapuje ho vstřícnost, jakou na starém kontinentu neznáme.

V Americe je tak krásně. A úžasní lidé, sděluje publicista
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

„Už jako malý kluk jsem Ameriku miloval a americká vlajka pro mě byla v době komunistického temna symbolem nejenom svobody, ale i naděje, že někde existuje lepší svět. Občas jsem se chodil dívat na ambasádu USA v Praze, abych viděl tu krásnou vlajku. Touha po svobodě mě také vedla k tomu, že jsem v roce 1983 emigroval. Chtěl jsem, aby moje děti vyrůstaly ve svobodném světě,“ uvedl.

Původní text čtěte ZDE.

V čem je podle Patočky největší rozdíl vůči ČR? „Není to jen příroda, nejsou to jen náklaďáky, které známe z filmů, ale jsou to hlavně lidé. Nikde na světě jsem nezažil tolik slušných a ohleduplných lidí. Američané jsou jiní – jsou ohleduplní, jsou ochotní pomoci, když je druhý v nouzi,“ nechal se slyšet a popsal konkrétní příběh vlastní rodiny. „Naše prostřední dcera Viviane před několika lety onemocněla na velmi agresivní formu chřipky. Manželka zavolala 911 a za pár minut přijela sanitka – tady jezdí vždy v doprovodu s hasiči, kteří mají také zdravotní výcvik. To, co ale následovalo, bylo úžasné – z několika sousedních domů se seběhli lidé a začali manželce nabízet pomoc. Dokonce i učitelka ze školy nabídla manželce pomoc a přinesla dětem jídlo. Je tohle u nás představitelné?“ ptá se a ihned si odpovídá, že není. Podle něj jsou lidé u nás přesvědčení, že každý se má starat sám o sebe, a navíc je tady stát, který se má o své lidi postarat. 

„To je asi největší rozdíl mezi USA a ČR. Lidé jsou ochotni si pomáhat a nespoléhají se na stát,“ uzavřel s tím, že většina Američanů je ohleduplných, baví se s vámi, aniž by po vás něco chtěli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…