V Americe se po volbách dějí věci. Demokrat Bernie Sanders podpořil Trumpa a dokonce mu nabídl spolupráci

19.11.2016 14:12

Bernie Sanders prohral v demokratických primárkách s Hillary Clintonovou. Podle celé řady Američanů to byl až příliš levicový politik. A tento muž učinil po vítězství republikána Donalda Trupma cosi v politice dlouho neviděného – Trumpa podpořil. Pokud zasáhne proti velkým americkým korporátním firmám, jak sliboval v předvolební kampani, pak si Trump zaslouží mou podporu, prohlásil Sanders. Informovala o tom CNN.

V Americe se po volbách dějí věci. Demokrat Bernie Sanders podpořil Trumpa a dokonce mu nabídl spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Pokud Trump najde odvahu postavit se těm firmám,“ řekl bývalý prezidentský kandidát Demokratické strany, „najde ve mně spojence,“ oznámil Sanders ve čtvrtek. Skutečnost, že takový socialista jako je Sander nabízí spolupráci Donaldu Trumpovi, ukazuje, s pomocí jakých populistických slibů dosáhl Trump velkého vítězství nad Hillary Clintonovou, dodává k tomu CNN.

V čem by chtěl Sanders Trumpovi přesně pomoct? V nastavení přísnější regulace bank na Wall Street, zvýšení minimální mzdy na deset dolarů. Vedle toho se chce Sanders údajně spolu s Trumpem zasadit o snížení cen léků, lepší sociální politiku, zvýšení cel a tak podobně. Pokud bychom vycházeli z předvolebních slibů Donalda Trumpa, je v těchto otázkách Sandersovi blíž než kterýkoli tradiční republikán. Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan nedávno na CNN důrazně odmítl rozpoutávání jakýchkoli celních válek – kupříkladu proti Evropské unii.  

Celý článek v angličtině naleznete zde

Sanders má naopak za to, že se Trump dopustí zrady na voličích, pokud nedodrží sliby z předvolební kampaně v ekonomické oblasti. Právě celní politika by mohla některé firmy přimět, aby přesunuly výrobu do USA a napomohly tak zvýšení zaměstnanosti přímo ve Spojených státech. Na druhé straně důrazně odmítl nápad snížít daně nejbohatším Američanům.

Pokud jde o Hillary Clintonovou, Sanders věří, že někdejší první dáma a Bernie Sanders mohou Demokratickou stranu znovu postavit na nohy. Neměli bychom prý zapomínat na to, že Clintonová v absolutních číslech získala v prezidentských volbách víc hlasů než Trump.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…