V Bratislavě to vřelo. Podívejte se, jak bývalý premiér protestoval proti základnám NATO

13.03.2015 11:45

VIDEO Bývalý slovenský premiér a křesťanský demokrat Ján Čarnogurský je jedním z nejhlasitějších odpůrců umístění vojenských základen Severoatlantické aliance na slovenském území. Včera svůj názor přišel prezentovat na bratislavskou demonstraci proti budování vojenských základen na Slovensku, které se zúčastnilo několik stovek lidí. Jeho vystoupení se ale u slovenských osobností oslovených známým reportérem Eugenem Kordou nesetkalo s přílišným pochopením.

V Bratislavě to vřelo. Podívejte se, jak bývalý premiér protestoval proti základnám NATO
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Ján Čarnogurský, bývalý slovenský premiér

Čarnogurský ve svém projevu na Hviezdoslavově náměstí v Bratislavě kromě jiného připomněl, že na stejném místě se v roce 1988 konala Svíčková manifestace, na které se demonstrovalo za náboženská a občanská práva a svobody v tehdejším socialistickém Československu a kterou si Slováci dnes připomínají jako významný den.

Následně vyjádřil přesvědčení, že bude v budoucnu stejně vnímána a oslavována i probíhající demonstrace proti umístění vojenských základen NATO na Slovensku. Jako „den, kdy se svobodní občané Slovenska shromáždili, aby dali najevo, že nechtějí základny NATO, ani vtahování Slovenska do vojenského konfliktu, který není jejich konfliktem.“ Politik rovněž uvedl, že kdyby se NATO nerozšiřovalo na východ, nikdy by nedošlo k ukrajinské krizi.

Audiozáznam Čarnogurského projevu k poslechnutí ZDE

Čarnogurského projev byl doprovázen skandováním a potleskem. Za zmínku stojí, že po celou dobu politikova vystoupení stál vedle muž, který v ruce držel vlajku Sovětského svazu. Tedy červený list, v jehož horním rohu se nachází skřížený srp a kladivo a nad nimi je umístěna zlatě lemovaná pěticípá hvězda.

Stadium úplné hlouposti

Osobnosti slovenského veřejného života, které ve své reportáži oslovil novinář Eugen Korda, Čarnogurského přirovnání demonstrace proti umístění vojenských základen na slovenském území ke Svíčkové manifestaci odsoudili. Považují to za konspirační teorii, nedostatek úcty či za vtip, kterým si Čarnogurský dělá legraci sám ze sebe. „Ján Čarnogurský ve svých sedmdesáti letech dospěl do stadia úplné hlouposti, a to je mi opravdu líto,“ uvedl jeden z oslovených politiků.

Reportáž ke shlédnutí ZDE

 

reklama

autor: luš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …