V Břevnovském klášteře bude pohřben válečný veterán Strauss

21.03.2017 6:23

V Břevnovském klášteře v Praze bude dnes pohřben válečný veterán z bojů o Dunkerque a virolog Juraj Strauss. Zemřel 11. března ve věku 100 let. Pohřeb se na přání rodiny uskuteční v komorní atmosféře bez vojenských poct, řekla ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

V Břevnovském klášteře bude pohřben válečný veterán Strauss
Foto: klastermilevsko.cz
Popisek: Milevský klášter

Strauss za druhé války v bojích ve Francii působil jako zdravotník motorizovaného praporu Československé samostatné obrněné brigády. Českoslovenští vojáci se u přístavu Dunkerque podíleli na bojích proti obklíčeným německým jednotkám.

Po válce byl Strauss demobilizován, dokončil vysokou školu a stal se lékařem. Později působil v Praze jako vedoucí virologického oddělení Státního zdravotnického ústavu. V letech 1975 a 1976 pracoval na projektu Světové zdravotnické organizace, při kterém byly děti v Keni očkovány proti spalničkám. V roce 1983 obdržel státní cenu za eliminaci spalniček v Československu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…