V Britských listech píší o mrtvém národě a Zemanově hrobě. Uprchlíci nás prý mohli zachránit, ale máme smůlu

10.11.2015 17:15

Chemik Boris Cvek napsal na webu Britské listy úvahu o současné České republice. V budoucnosti přestane totiž existovat, jelikož v ní zůstanou jen staří lidé, na které už nikdo nebude vydělávat. Situaci by podle něj mohl změnit jen příliv mladých uprchlíků, kteří by doplnili demografické nedostatky.

V Britských listech píší o mrtvém národě a Zemanově hrobě. Uprchlíci nás prý mohli zachránit, ale máme smůlu
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Cvek komentuje nedávné Otázky V. Moravce, v nichž vystoupili ministryně Marxová a exministr Drábek a mluvili o neblahých vyhlídkách českého důchodového systému, za nimiž podle nich stojí nízká porodnost. „Že porodnost je v bohatých, stabilních zemích nízká a v chudých a nestabilních vysoká, s tím se nedá nic dělat. Lidé se nechovají racionálně,“ konstatuje Cvek.

„Chmurné vyhlídky důchodových systémů bohatých zemí na doby, kdy tu už budou téměř samí staří lidé a nebude už nikoho, kdo by je živil, kontrastují se současným exodem uprchlíků z chudých zemí, postižených válkou nebo tyranií, do Evropy,“ píše Cvek.

Jde totiž často rodiny s dětmi a mladší generace, které by nám mohly pomoci zachránit vlastní budoucnost. A soukromý sektor podle Cveka tuto skutečnost vidí a podporuje ji.

Celý text zde

„Rakousko, Švýcarsko nebo Bavorsko jsou už dávno mnohem barevnější země, než je Česká republika, a nijak jim to neuškodilo,“ miní Cvek a dodává, že my se na jejich úroveň dostaneme nejdříve za padesát let, a to jen v případě, že tu nějací mladí lidé zůstanou. „Je totiž bohužel dost pravděpodobné, že i ti, kteří se tu narodí, emigrují raději do těch barevných zemí, kde se bude také díky dnešním uprchlíkům a jejich dětem stále žít mnohem lépe,“ tvrdí Cvek a dodává, že již dnes mnozí mladí Češi opouštějí republiku za lepším.

„S nulovými penzemi v mrtvé zemi budeme s díky chodit na hrob Miloše Zemana,“ píše Cvek. A tam vzdáme hold privatizaci, akci čisté ruce i tomu, jak nás dnešní generace politiků ochránila „před nebezpečnými cizáky, kteří přinesli západním zemím prosperitu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…